Hopp til innhold
Urix forklarer

Skjebnedøgn for Kenya

NAIROBI (NRK): Drap, dødstrusler og demonstrasjoner har preget opptakten til omvalget i Kenya torsdag. I siste liten kan høyesterett stanse det kontroversielle valget.

TOPSHOT-KENYA-VOTE-OPPOSITION-DEMO

NEI TIL VALG: En tilhenger av opposisjonen demonstrerer mot valgkommisjonen i Kisumu ved Victoriasjøen. Kravet fra opposisjonen er at valget på torsdag avlyses.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Folk er forvirret. Folk er engstelige. Raila Odinga, presidentens hovedmotstander, har trukket seg.

På gatehjørnene diskuteres det ikke lenger hvem man skal stemme på, men om det blir valg i morgen eller ikke. Landet er i en merkelig, og svært farlig situasjon.

Presidentvalget som ble holdt 8. august, ble annullert tre uker senere. Høyesteretts dom var historisk. At en domstol annullerer et valg som en sittende president har vunnet, hadde aldri skjedd før i Afrika.

Nå skal det holdes nyvalg i morgen, kanskje. I siste øyeblikk har høyesterett varslet at den vil hastebehandle en sak som kan føre til at valget ikke blir noe av i morgen likevel. Hva det kan føre til, vet ingen.

Varsellampene lyser, uansett utfall. Faren for vold og uro er stor. I så fall kan den følge etniske skillelinjer. I Kenya er det tradisjon for at folk stemmer etter hvilken befolkningsgruppe de tilhører.

Ved valget for 10 år siden ble over 1400 drept og vel en halv million drevet fra sine hjem.

Stille før stormen

Det er stillere enn vanlig i gatene mellom skyskraperne i Nairobi. Flere butikker holder stengt, trafikken er mindre enn vanlig. Sent tirsdag erklærte myndighetene overraskende fridag, dagen før valget.

Det går tregere med forretningene i landet med Øst-Afrikas største økonomi. Investorene holder på lommebøkene til de ser resultatet av valget.

KENYA-ELECTION/

STØTTER KENYATTA: Tilhengere av Kenyas president under en valgkampanje i Nairobi på mandag.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Kampen om Kenyas fremtid står mellom to menn, to familiedynastier som har kjempet om makten i årtier.

I det annullerte valget i august vant den sittende presidenten Uhuru Kenyatta. Ingen hadde tro på at det skulle føre fram da opposisjonslederen Raila Odinga klagde resultatet inn for høyesterett. Det hadde han prøvd ved forrige valg, uten hell.

Overraskelsen var derfor stor da retten, 1. september annullerte valget på grunn av feil og uregelmessigheter i overføringen av valgresultatet.

Mange var positivt forbauset over at domstolen gikk på tvers av regjeringens ønske. Avgjørelsen ble sett på som et tegn på at domstolen ikke var korrupt. Det vakte oppsikt og begeistring i demokratiske krefter over hele kontinentet, mens landets president kalte dommerne for skurker.

Retten forlangte nyvalg mellom de to hovedmotstanderne innen 60 dager. 72 år gamle Raila Odinga fikk en ny sjanse.

TOPSHOT-KENYA-VOTE

SKAL MØTE TILHENGERNE: Raila Odinga har oppfordret tilhengerne til å møte i Nairobi sentrum klokken 15 i dag. Han sier han skal redegjøre for veien videre.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Stor fare for vold

Odinga har sagt fra seg denne sjansen. For to uker siden gjorde han det klart at han ikke stiller til valg likevel. Han sier han ikke har tro på et rettferdig valg så lenge det nye blir arrangert av den samme valgkommisjonen som gjorde en så dårlig jobb med valget i august, at det ble annullert.

Samtidig insisterer president Uhuru Kenyatta på at valget må gå sin gang. Stemmesedlene er allerede på vei ut i distriktene.

Blir det valg i morgen, er faren stor for sammenstøt mellom politi og demonstranter i opposisjonens kjerneområder. Så langt har 70 mistet livet, ifølge BBC.

EUs valgobservatører varslet tirsdag kveld at de trekker tilbake flesteparten av sine observatører på grunn av manglende sikkerhet.

Kenya Elections

TÅREGASS: Tirsdag skjøt politiet i Nairobi med tåregass mot demonstranter som støttet Raila Odinga.

Foto: Ben Curtis / AP

Valgkommisjonen i oppløsning

KENYA-ELECTION/

FIKK DØDSTRUSLER: Roselyn Akombe flyktet fra valgkommisjonen, og fra Kenya forrige uke. Her med valgkommisjonens formann Wafula Chebukati.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Det er valgkommisjonen som skal gjennomføre valget, men flere medlemmer i kommisjonen tviler på at Kenya kan gjennomføre et fritt og rettferdig valg i morgen.

Innrømmelsene kom først fra Roselyn Akombe, et sentralt kommisjonsmedlem. Hun rømte til USA i forrige uke, redd for sitt eget liv.

Samtidig gjorde hun det klart at valgkommisjonen ikke er i stand til å gjennomføre et ordentlig valg. Hun fortalte at kommisjonen styres av partiinteresser.

Dagen etter sa kommisjonens formann seg delvis enig, og kommisjonens direktør tok tre uker ferie i utlandet.

I Kenya har heller ingen glemt drapet på IT-sjefen i kommisjonen. Chris Msandole ble funnet drept i bilen sin en uke før valget i august.

Kenya Election Challenge Njoki Ndung'u, Jackton Ojwang, Philomela Mwilu, David Maraga, Smokin Wanjala, Isaac Lenaola

HØYESTERETT: Disse seks dommerne kan i dag bestemme at valget skal utsettes. Sjefsdommer David Maraga nummer fire fra venstre.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

Avgjørende dom

Tirsdag kveld gikk menneskerettighetsaktivister til høyesterett med krav om at valget utsettes. I dag får vi svaret.

Dommerne er under ekstremt press. De har mottatt utallige trusler. Tirsdag kveld ble livvakten til en av dommerne skutt. Motivet er uklart.

Sjefsdommer David Maraga har sagt at han og de andre dommerne er villige til å «betale den ultimate prisen for å beskytte rettsstaten».

Domstolen kan benytte anledningen til å beordre en ny valgprosess. Hva som da vil skje, uansett utfall, kan bety liv og død for mange kenyanere og hvordan fremtiden blir for det demokratisk forbildet for hele Øst-Afrika.

SISTE NYTT

Siste nytt