NRK Meny
Normal

Nok et elendig Frp-valg i Innlandet

For fire år siden gjorde Frp sitt dårligste kommunevalg på 20 år i Innlandet. I år gikk det enda verre.

Tor André Johnsen
Foto: Frode Meskau / NRK

Tilbake i Gjøvik. Tilbake i Gran. Tilbake i Hamar, i Kongsvinger, i Løten......

Lista over Frps tilbakegang i kommunene i Hedmark og Oppland er lang. Partiet går tilbake i alle kommunene de stilte liste i, bortsett fra fire. I Vestre Toten, Østre Toten og Lunner har Frp en liten framgang, men uten at det gir flere mandater. I Søndre Land er valgresultatet som sist.

Det er ikke slik at vi går tilbake fordi velgerne ikke vil ha den politikken vi driver.

Tor Andre Johnsen, stortingsrepresentant for Frp

I Hedmark som helhet får Frp 4,5 prosent i kommunevalget, i Oppland 4,7 prosent.

– Vi er fortsatt et et stort lite parti, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen.

Skuffet

– Jeg hadde sett for meg et noe bedre resultat, sier Johnsen.

Han innrømmer at han er skuffet. Han har grunn til å være det. Frp gikk tilbake på landsbasis. Frp gikk tilbake ved fylkestingsvalget i både Hedmark og Oppland. Frp gikk tilbake i samtlige av de 11 kommunene partiet stilte kommunevlgsliste i Hedmark.

Øystein Østgård (H) og Johan Aas (Frp) i Kongsvinger

VALGETS TAPERE; Øystein Østgård (t.v) fra Høyre og Johan Aas fra Frp etter valgnederlaget.

Foto: Ann Kristin Mo

Frp gikk tilbake i 10 av 14 kommuner de stilte liste i i Oppland.

I Nord-Odal, der partiet gjorde sitt beste resultat i Hedmark i 2011, greide de ikke å stille liste i år. Frp stilte ikke liste i 22 kommuner i Innlandet.

Frp tapte 10 mandater i kommuner i Hedmark, seks i kommuner i Oppland.

– Ikke feil med politikken

– Det er ikke slik at vi går tilbake fordi velgerne ikke vil ha den politikken vi driver, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen.

– Vi bygger landet. Vi bygger veger og jernbane. Vi gjør mer for pensjonistene. Vi må bli flinkere til å få fram det gode vi gjør i regjering, sier han.

– Når dere gjør gode valg sier dere det skyldes at folk vil ha politikken, men når dere gjør dårlige valg, er det altså ikke politikken det er noe galt med?

– Nei. Vi er for dårlige til å få fram det vi gjør.

– Det er ikke slik at dere får fram det dere gjør godt nok, det er bare for dårlig?.

– Nei. Vi har to velgergrupper. En gruppe som ikke får med seg alt det gode vi gjør i regjering. Og en gruppe som vil ha den gode gamle Frp-politikken. Nei til bompenger for eksempel. Men vi har ikke flertall på Stortinget.

NRKs valgforsker Jon Helge Lesjø mener Frp allerede før valget var inne i en nedadgående trend på grunn av kompromisser i regjering og storting som deres kjernevelgere ikke likte.

Dessuten var partiets forsøk på å gjøre flyktningepoltikken til den sentrale del av valgkampen mislykket.

– Det bidro ikke til å mobilisere egne velgere og sympatisører. Folkets sympati lå hos flyktningene fra Syria, sier Lesjø. Og Frps lokalekandidater har ikke vært sterke nok til å motvirke trendene, mener han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.