Normal

Fortsatt kritisk for svensk skiløper

Den uskadde skiløperen som så to kamerater forsvinne ned stupet ved Loftet i går er sterkt preget av hendelsen. Tilstanden er fortsatt kritisk for den ene løperen.

Redningsaksjon, Geitsetra i Leirdalen

REDNINGSAKSJON: Politiet ledet etter hvert redningsaksjonen fra Geitsetra i Leirdalen.

Foto: Line Løkken / Politiet

– Vi har hatt et vitneavhør av mannen som er uskadd og han sier at de trolig staket ut helt feil kurs. Det var veldig dårlig sikt der. De kjørte derfor i totalt feil retning og havna utfor stupet, forteller Roger Haugen ved Lom lensmannskontor.

Politiet fikk melding om ulykka litt over 14.30 i går. Den uskadde personen i følget meldte fra om at to skiløpere hadde kjørt utfor et stup ved Høgskridubrean.

Så at kameratene forsvant

– De tre hadde vært en tur på Loftet som er en fjelltopp på over 2000 meter. Så hadde de tatt ut en kurs for å komme seg trygt ned igjen. Men av en eller annen grunn så tok de ut helt feil kurs. Dermed havna de to første ned et stup, sier Haugen.

Han forteller at det var tøft for tredjemann bak.

– Tredjemann kom rundt 10 meter bak. Han så de andre forsvinne ned stupet. Han rakk å stoppe og unngikk å ramle utfor, sier Haugen.

Begge ble sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim med luftambulanse. Tirsdag ble den ene fortsatt vurdert som meget alvorlig skadd og tilstanden kritisk, mens for den andre betegnes skadene som alvorlige, og tilstanden stabil.

Loftet, Jotunheimen

FEIL KURS: To skiløpere i et følge på tre tok feil av veien ned fra Loftet og kom for langt øst og raste ned på Høgskridubreen (markert på bildet).

Foto: Peakbook.org/Morten Helgesen

– Viktig å følge værmeldinga

Det var kuldegrader, vind og nedbør i form av snø i lufta da skiløperne var på tur. Dette var turister som var vant til å gå i fjellet.

– De hadde vært på en del turer før hjemme i Sverige. De er godt voksne, var fjellvante og hadde godt med utstyr, sier Haugen.

Han sier det er umulig å sikre alle fjell og skrenter mot slike hendelser.

– Alle har ansvar for egen sikkerhet i fjellet. Det er viktig å følge værmelding og råd når det gjelder skredfare. Det er også viktig å ha med godt med kommunikasjonsutstyr, sier Haugen.