Flere raser mot vaktselskap etter Moelvdagene

Vektere anklages for å ha framprovosert situasjoner og kastet ut vanlig festglade folk fra byarrangement.

Bandet Art West under Moelvdagene 2016

OPPTRÅDTE: Bandet Art West opptrådte under Moelvdagene i Moelv i Hedmark 2016. Men det store samtaleemnet på lørdags kveld ble vekternes opptreden.

Foto: Johanna Alhaug/Moelv Handelsstand

– Jeg var der selv og skjønner at folk reagerte. Et vaktselskap skal jo bistå hvis det oppstår problemer, de skal ikke skape problemer, sier Trude Bergundhaugen, leder i Moelv Handelsstandsforening.

Sammen med flere hundre festglade mennesker feiret hun Moelvdagene i helgen. For anledningen var det satt opp telt i sentrum av byen, og lørdag kveld var det buffet-middag, alkoholservering og levende musikk. Men i stedet for fest og moro ble mange provosert av vaktene på stedet.

Bergundhaugen sier at flere «normalt» festglade mennesker ble kastet ut, nektet inngang eller bedt om å ta seg sammen fordi de «gliste» høyt.

– Vaktene ble det store samtaleemnet den kvelden. Veldig synd, for det var stor stemning og bra musikk, sier Bergundhaugen.

Lederen for handelsstandforeningen understreker at hun var der som privatperson og selv hadde drukket vin.

Ble kastet ut

En av dem som opplevde å bli kastet ut var Kent Brukstuen. Han sier han hadde drukket to øl før han kom til Moelv, og forteller at han slapp inn etter først å ha blitt nektet. Han kjøpte seg en øl, da han plutselig ble bortvist fra stedet av vaktene.

– Jeg prøvde å få en forklaring på hvorfor jeg ble kastet ut, men de hadde vel egentlig ingen interesse av å høre på det. Så da gikk jeg på et annet utested i Moelv i stedet, sier Brukstuen.

Sinte innlegg på sosiale medier

Det var Lillehammer Sikkerhet AS som hadde vaktholdet under lørdagens arrangement. På selskapets Facebook-side raste det i helgen inn sinte kommentarer fra misfornøyde festdeltakere. 63 personer hadde gitt selskapet bunnkarakter, og flere mente måten vekterne utførte jobben på i helgen var uprofesjonell.

«En vakt har som oppgave å holde et arrangement lunt og trygt, men flere av deres vakter gjorde et helt sentrum til et småkokende hett miljø», står det i et av innleggene.

En vekter jobber under Moelvdagene

VEKTERE VEKKER REAKSJONER: Mange i publikum mente vekterne skapte dårlig stemning og framprovoserte situasjoner. Her er en vekter i jobb under Moelvdagene.

Foto: Privat

– Må eventuelt ta selvkritikk

Daglig leder Per Arne Finstad i Lillehammer Sikkerhet AS, sier de har hatt vakthold under Moelvdagene flere ganger tidligere uten at det har vært noen problemer.

– Når det kommer så mange tilbakemeldinger, så må vi selvfølgelig ta det seriøst. Samtidig så må vi som vaktselskap være strenge i forhold til sikkerhet og alkoholservering. Der er det lover og regler som skal etterleves, sier han.

Finstad sier likevel at vektere skal opptre høflig og profesjonelt.

– Jeg ser at noen tilbakemeldinger går på vekteres oppførsel og snakk. Der må vi eventuelt ta selvkritikk, dersom det oppleves at vi har hatt en for tøff tone, sier han.

Det var cateringselskapet Lucky Mat som hadde leid inn vekterselskapet under byfesten. Daglig leder Jan Arne Haukåssveen var selv til stede i Moelv lørdag kveld, men var opptatt med matlaging, og så derfor ikke selv noen av episodene som er blitt kritisert.

– Vi har brukt dette vekterselskapet flere ganger før, og er veldig fornøyde med jobben de gjør. Generelt sett så kan jeg si at det ikke er lett å være vaktselskap på steder der det nytes alkohol. Samtidig er vi veldig lei oss for at det nå blir en diskusjon rundt dette i ettertid, sier Haukåssveen.