NRK Meny
Normal

Flere hus ubeboelige etter flommen

Minst 25 boliger har tatt inn store mengder vann etter at Trysilelva gikk over sine bredder. Flere av husene må trolig rives.

Flommen gjær at folk må bruke andre transportmidler.

Det er vanskelig å komme seg rundt i Nybergsund for tiden. Mange hus står nå med kjellere fulle av vann.

Folk i Trysil og Nybergsund tyr nå til robåter som transportmiddel. Flommen har stengt flere utfartsveier, sentrum står under vann og mange hus har kjellerne fulle. Men til tross for skadene, har lokalbefolkningen i det flomrammede området roen i behold.

– Folk fra Trysil er sindige, så det er lite klaging selv om det ser ille ut. Vi har god erfaring med flommen fra 1995, så det man opplevde da kommer nok godt med nå, sier ordfører Ole Martin Norderhaug.

Vann til kjellertaket

Selv om ingen helt tør tro at flommen kan være over, begynner de som er rammet å gjøre opp status. Trysilelva skal ha gjort skader på over 25 hus, men det totale omfanget er ikke kjent.

Knut Magne Rønningen må bruke båt for å inspisere skadene på huset som står under vann på alle kanter. I kjelleren står det vann til taket og Rønningen har gjort det han kunne for å hindre ytterligere skader.

– Vi har båret opp alt vi kunne i 2. etasje og prøvd å bygge opp her nede slik at alt kommer opp fra gulvet i 1. etasje. Nå har vi bygget opp så vi er godt over `95-nivå, sier han.

Are Mobæk

Are Mobæk i NVE tror flommen kan være på retur.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Vannstanden har stabilisert seg

I løpet av ettermiddagen skal vannstanden i Trysilelva ha stabilisert seg.

– Ifølge målestasjonen vår i Nybergsund og et målemerke på ei bru i Trysilelva så har vi registrert at vannstanden har stabilisert seg, konstaterer Are Mobæk, avdelingsdirektør i NVE.

Men Mobæk understreker at det er vanskelig å forutse hva gårsdagens nedbør vil ha å si for vannføringen i elva.

– Det tar en del tid før vannet fraktes fra Femunden og ned hit til Trysil, men inntrykket er at vannstanden har stabilisert seg nå, sier avdelingsdirektøren i NVE.