NRK Meny
Normal

Filmregissører inspireres av Skam

De som lager film og tv for ungdom lar seg inspirere av Skams kjempesuksess. – Om ti år vil vi se tilbake på Skam som en banebrytende serie, sier regissør.

Skam
Foto: NRK

Ingen hadde ventet suksessen ungdomsdramaet Skam har fått: Forrige uke hadde serien ny rekord med 960.000 unike brukere.

Serien publiseres både i ukentlige episoder på nrk.no og NRKs tv-kanaler – og ikke minst gjennom korte episoder gjennom uka på skam.p3.no. Både målgruppa – jenter i tenåra – og folk i helt andre aldersgrupper følger Noora, William og de andre karakterene.

Erika Calmeyer og Arild Halvorsen
Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Det er helt sprøtt

Suksessen vekker oppsikt også blant dem som jobber med å lage film og tv for unge folk. Denne uka møttes filmbransjen til debatt om Skam under Norsk litteraturfestival i filmbyen Lillehammer.

– Det er helt sprøtt med en million seere på en slik serie, sier Arild Halvorsen, tv-produsent i Hamar-baserte Fabelaktiv, som står bak serier som Odins gull og Energikampen.

Han sier det internasjonalt har vært laget lite for akkurat denne målgruppa – ungdom i videregående-alder – de siste åra.

– Vi i medieverdenen har ikke visst hva vi skal gjøre for å nå fram til dem. Vi har sagt at det er for vanskelig.

Han er imponert over måten de som har laget Skam har jobbet på.

– De har møtt veldig mange ungdommer, og klarer å fange opp trender, måter ting sies på og følelser. Det er til inspirasjon for oss andre. Som filmskaper er det lett å gå tilbake til hvordan din egen ungdomstid var, men det har skjedd utrolig mye, sier Halvorsen.

– Banebrytende serie

Filmregissør Erika Calmeyer er 26 år og var ferdig utdannet fra filmskolen på Lillehammer for to år siden. Hun følger Noora og William tett.

Screenshot frå NRK-serien Skam

NOORA: Sesong 2 av Skam handler om Nooras kjærlighetsforhold til William.

– Før syntes alle at alt norsk var teit. Skam problematiserer og tar på alvor utfordringer i ungdomstida, uten at det er gjort med et dømmende eller analyserende voksenblikk, sier Calmeyer.

Hun er nå i gang med en tv-serie for ungdom, som det foreløpig er mye hemmelighetskremmeri rundt. Hun blir inspirert av Skam.

– Jeg blir inspirert både av innholdet og hvordan det er laget dramaturgisk. Den gamle måten å se på tv på blir revet ned. Ved å slippe små drypp av historien på nettet hele tida, blir seerne mer hekta enn ved å se halvtimes episoder.

Hun tror ikke Skam blir glemt med det første.

– Om ti år tror jeg vi kommer til å se på Skam som banebrytende, særlig publiseringen på sosiale medier og internett. Godt innhold for ungdomsgenerasjonen har ligget brakk, sier Calmeyer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang