NRK Meny
Normal

Femundløpet fortsatt på Røros etter målgangbråk

Femundløpet flytter likevel ikke målgangen fra Røros til Lillehammer neste år. Mandag kveld trakk Thomas Breen seg som styreleder og planene om en ny trasè legges på is.

Femundløpet 2013, starten F600

RØROS: Det blir fortsatt både start og mål for Femundløpet i Røros.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg regner med at alle i styret og i klubben er fornøyd med dette. Det er dette vi har kjempet for. Vi er fornøyde med dette og det er flott at vi er tilbake dit, sier Torgeir Øren, som Femund Trekkhundklubbs representant i styret.

– Må jobbe sammen

Torgeir Øren

SAMMEN: Torgeir Øren er glad målgangen blir på Røros og sier at man nå må jobbe sammen for å bedre økonomien.

Foto: Anniken Sande

Han har vært en del av Femundløpet helt siden starten, og engasjerte seg sterkt da det ble kjent at målgang skulle flyttes til Lillehammer.

Han er kritisk til hvordan prosessen er håndtert, men mener det er viktig å dra lasset sammen framover.

– Nå må vi gå sammen og få løpet til å gå i pluss økonomisk. Inntektene må opp og utgiftene må skikkelig ned. Det kan ikke gå i minus år etter år etter år, sier Øren.

Robert Sørlie, Grimsbu

BOIKOTT: Robert Sørlie er Kongen av Femundløpet etter å ha vunnet 11 ganger. Han utelukket ikke boikott hvis målgang ble på Lillehammer.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Mye bråk

Det har vært mye bråk etter at styret vedtok å flytte målgangen til Lillehammer fra 2017.

  • Femund Trekkhundklubb trakk seg som teknisk arrangør.
  • Robert Sørlie (deltatt 26 ganger, vunnet 11) vurderte å boikotte løpet.
  • Os kommune truet med tap av støtte.
  • Villreinutvalget i Rondane reagerte på at traseen ville gå gjennom et område med 3000 villrein, uten at verken de eller Sollia fjellstyre var forespurt.

Reinproblemer

Ifølge Styreleder Thomas Breen var flyttingen et økonomisk trekk. Han mente det ville åpne for mer TV-dekning og økt sponsormarked.

Thomas Breen

TREKKER SEG: Thomas Breen trakk seg som styreleder i Femundløpet 25. april.

Foto: Arbeiderpartiet

Nå legges flyttingen på is etter et møte med villreinforvaltningen i Sølenkletten og Rondane og fylkeskommunene i Hedmark og Oppland i forrige uke.

– Det viser seg at det er langt vanskeligere enn vi hadde trodd å få til en trasé gjennom disse områdene. Vi fikk veldig tydelige signaler om at villreinen i Hedmark er sårbar og at to dager med hundekjøring blir vanskelig, sier Breen.

Få dager etterpå trakk han seg som styreleder, men avviser at årsaken til dette er bråket rundt flyttingen. Han er overrasket over den store motstanden dette har ført til.

– Særlig med tanke på at vårt trasévalg går i eksisterende løypenett.

Femundløpet 2016

GJERNE LILLEHAMMER: Hundekjører Thomas Wærner vil gjerne ha målgang på Lillehammer.

Foto: Anita Føleide / NRK

Han innser at Lillehammer som målgang kan bli vanskelig å få til, og at man må vurdere andre traséer hvis det skal bli en realitet.

Gjerne målgang på Lillehammer

Hundekjører Thomas Wærner fra Torpa har vunnet Finnmarksløpet og har en 3. plass fra Femundløpet i 2013. Han synes det er synd at det ikke blir målgang på Lillehammer.

– Det hadde vært morsomt å kjøre et løp fra A til B, og ikke fra A til A. Jeg hadde gledet meg til å kjøre inn i Lillehammer, med det beste fra Røros med starten og banketen og den flotte naturen over til Lillehammer, sier Wærner.

– Skuffet

Hovedsponsor Rørosbank er glad for at målgangen er tilbake på Røros, mens Olympiaparken på Lillehammer er skuffet.

– Vi hadde gjerne tatt imot Femundløpet i 2017, men dette er helt og holdent arrangørens valg, sier daglig leder Hans Rindal.