NRK Meny
Normal

Får bygge omstridt hotell ved markagrensa

Fylkesmannen i Oppland gir nå grønt lys for oppføre et 48 meter høyt miljøhotell på Bislingen i Lunner kommune.

Miljøhotell Lunner

12 ETASJER: Ifølge planen skal miljøhotellet ved Bislingen være på 12 etasjer og få 190 rom. Hotellet skal få lave energiutslipp med bruk av biobrendsel og naturlige materialer. Planene om å oppføre vindmølle er skrinlagt. Tegningen er laget av arkitektkontoret Snøhetta.

Foto: Arvid Torsgard/Nrk

Hotellplanene har vært klaget inn av Naturvernforbundet i Oslo og Akershus som mener prosjektet er naturfientlig. I tillegg til å oppføre et hotell i massivt tre er det planlagt to leilighetsbygg for ansatte og et lite skogsbad litt unna selve hotellet.

Hele prosjektet skal beregnet til å koset om lag 300 millioner kroner.

Ordfører Harald Tyrdal i Lunner er godt fornøyd med det ferske vedtaket.

– Fylkesmannen stadfester nå kommunens vedtak. Det betyr at klagen som Naturvernbundet har sendt inn tas ikke til følge, hvilket da betyr at vi har et endelig vedtak på reguleringsplanen for hotell på Bislingen, sier Tyrdal.

Det er arkitektkontoret Snøhetta som har tegnet hotellet som skal ligge bare 100 meter fra grensa til Nordmarka. Ordføreren mener det er svært positivt at man nå kan komme et skritt videre i prosessen.

– Bislingen har stått brakk nå over lang tid, og det har ikke vært veldig bra slik som området har tatt seg ut. Det er jo et veldig flott område som med dette tiltaket vil bidra til en positiv utvikling. I mine øyne vil det øke tilgjengeligheten til et veldig flott område. Det vil bli en spennende innfallsport inn til Nordmarka, sier han.

Ordføreren sier at hotellprosjektet både vil gi arbeidsplasser og et godt overnattingstilbud i kommunen.

Kan bli 48 meter høyt

Etter planen skal hotellet bli 48 meter høyt, men det er også laget alternativer der bygningen blir henholdsvis 42 meter eller 35 meter høyt.

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus har klaget på reguleringsplanen og mener byggingen vil medføre store konsekvenser for landskap, naturopplevelse, friluftsliv og nære områder. De mener også at økt bruk av området vil medføre betydelig skade.

– Vi er svært skuffet og ser på dette som et overgrep mot marka. Det er helt utrolig at et prosjekt som dette er mulig å få igjennom, sier styreleder Gjermund Andersen i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Andersen sier det er en statlig unnlatelsessynd å ikke tidligere ha stoppet prosjektet. Han mener det vil bli stor biltrafikk inn i området som ligger helt intill markagrensa og at estetikken på selve bygningen er provoserende.

– Utbyggerne sier selv at man har utsikt til Rondane og Norefjell. Vel, det betyr at slikt høyhotell kommer til å synes som en lysorgie over store områder og virke forstyrrende på veldig mange, sier han

Ordføreren Harald Tyrdal er ikke enig i kritikken mot prosjektet.:

– Det er en del uenigheter om hvordan man synes dette hotellet vil ta seg ut. Hotellet vil bli ganske høyt. Det er jo det som har vært omstridt også. Jeg synes hotellet har en spennende arkitektur. Jeg tror ikke dette vil bli så ille som det mange har beskrevet det som. Tvert imot så tror jeg dette vil være positivt, sier han.

Kaller det miljøhotell

Hotellet på Bislingen vil ligge omtrent 700 meter over havet og utbyggerne sier det er utsikt til Bitihorn, Rondane og Norefjell.

Ifølge de planene skal man bygge 190 rom i 12 etasjer og svømmebasseng integrert i naturen er planen. Byggematerialet skal være massivt tre. Hotellet skal få lave utslipp med bruk av biobrensel og mest mulig naturlige materialer.

Utbyggeren har målsetting om at Bislingen naturhotell skal bære et prosjekt med nyskapende arkitektur og ambisiøse miljøløsninger, hvor naturen og landskapet er viktige elementer i utformingen av hotellet.

Det er selskapet Bislingen eiendom som står bak søknaden om å få bygge på stedet der nedlagte Bislingen fjellstue ligger i dag. Styreleder i selskapet, Leif Einar Bae Mysen, sier han er godt fornøyd med fylkesmannens vedtak.

– Jeg er veldig glad og lettet. Vi hadde håpet å komme igang med byggingen allerede nå, men denne prosessen har tatt langt tid og det vil sannsynligvis ikke kunne skje før til neste år etter at snøen har gått, sier han til NRK.

Video Miljøhotell Bislingen

Se tv-reportasjen fra 20 september 2011 om hotellplanene på Bislingen.