NRK Meny
Normal

Fant dynamitt på hytta: – Hele familien kunne blitt sprengt

Da familien fant gammel dynamitt i uthuset fikk de beskjed av politiet om å forlate hytta så fort som mulig.

Dynamitt i Sjodalen

SENSITIVT: Politiet har sperra av området rundt hytta i Vågå der dynamitten ble funnet. Både mobilsignaler og håndtering kan få sprengstoffet til å reagere.

Foto: privat

– Vi lo først lettere hysterisk. Så sa politiet at dynamitten kan gå av ved håndtering fordi den er gammel og ustabil, forteller hytteeieren.

Det var da familien rydda i uthuset ved hytta i Sjodalen i Vågå at de fant en trekasse med ukjent innhold. De dro den ut og slo opp låsen for å finne ut hva som befant seg inni.

– Det er flaks at ikke hele hytta og familien gikk til himmels slik som vi holdt på, sier eieren.

Dynamitt i Sjodalen

FANT I UTHUSET: Familien fikk beskjed om at både håndtering og mobilsignaler kan påvirke denne dynamitten til å eksplodere.

Foto: privat

Det var avisa Fjuken som først omtalte den eksplosive historien. Dynamitten ligger fortsatt usikra ved hytta. Derfor har NRK valgt å anonymisere familien for å unngå at stedet blir oppsøkt av utenforstående.

Må betale dyrt for dynamitten

Hytteeieren forteller at familien fikk beskjed fra politiet om å slå av mobiltelefonene, fordi signalene kunne få sprengstoffet til å reagere. Det var ca. to kilo dynamitt og fenghetter i den gamle trekassa.

– Jeg aner ikke hvorfor dynamitten befant seg på hytta. Den var pent pakka inn og det virka som om den tidligere eieren hadde tatt godt vare på den, sier den nåværende eieren.

Dynamitt

PÅ TUNET: Det var i denne trekassa dynamitten skjulte seg.

Foto: privat

Nye regler gjør at familien selv må betale for å bli kvitt dynamitten. Politiet skal nå finne en entreprenør som er godkjent til å fjerne sprengstoffet. Dette kan koste hytteeierne opp mot 10 000 kroner.

Lunte og fenghette

KLART TIL BRUK: Lunte og fenghetter befant seg i trekassa sammen med dynamitten.

Foto: privat

– Det er surt å måtte betale for å ha blitt ufrivillig dynamitteier. Vi får ikke engang bestemme hvem som skal ta seg av sprengstoffet. Når man velter ansvaret over på privatpersoner er det veldig fristende å ikke si ifra ved en senere anledning, sier eieren.

Ble en morsom historie

Inntil dynamitten fjernes er området sperra for ferdsel. Familien tror ikke det er noe mer sprengstoff igjen på hytta.

– Politiet har sagt at dette trolig var alt, sier eieren.

Familien sier sommerens hyttetur ble av det dyre og spennende slaget.

– Nå som det gikk bra er det blitt en morsom historie, forteller hytteeieren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil endre navn på storfylket

  Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkeskommunene har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

 • Nyvalgt fylkesleder KrF

  Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

  Oluf Maurud
  Foto: Jorun Vang / NRK
 • Mistillit til Listhaug

  Med noen unntak mente KrFs delegater til fylkesårsmøtene i Hedmark og Oppland at landet ikke er tjent med Listhaug som justisminister. I dag ba de fylkeslederne gi beskjed til partiledelsen om at Listhaug må omplasseres.

  Ivar Aars på talerstolen fylkesårsmøtet KrF
  Foto: Jorun Vang / NRK