NRK Meny
Normal

– Skal ikke mye til før vi holder oss hjemme

Terrorangrepene i Russland har gjort at mange nordmenn som har planlagt å oppleve OL i Sotsji, nå revurderer reiseplanene. Blant dem er heiagjengen fra Dalsbygda.

Thereses fanklubb i Holmenkollen

En flokk på 13-14 stykker har planer om å reise fra Dalsbygda til Sotsji for å heie fram Therese Johaug, men terrorangrepene er skremmende.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det skal ikke mye til før jeg vurderer å bli hjemme, sier Helge Kokvold.

Kokvold er onkelen til Therese Johaug og har tenkt å reise til Sotsji sammen med 13-14 andre fra Dalsbygda, for å heie niesen fram til gull. Men selvmordsangrepene i Kaukasus har gjort inntrykk.

Helge Kokvold

Kokvold er bekymret etter terrorangrepene i Russland.

Foto: Privat


– Jeg tenkte på det i går, da jeg så dom som skjedde i Russland, at det skal ikke mange slike hendelser til før vi holder oss hjemme, sier han.

To angrep på kort tid

Søndag ble et titalls personer drept, da en bombe gikk av ved togstasjonen i Volgograd. Byen, tidligere kjent som Stalingrad, ligger rundt 70 mil nord for OL-byen Sotsji.

Mandag ble Volgograd, som ligger like nord for den urolige regionen Kaukasus, rammet av det russiske myndigheter mener er et nytt terrorangrep. Minst 14 mennesker er så langt bekreftet døde.

Har snakket om risikoen

Johaug

Onkelen til Therese Johaug, vil gjerne heie henne fram i Sotsji, men han vurderer sikkerheten før han reiser.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Helge Kokvoll sier at reisefølget har snakket om at det er større risiko å reise til Russland enn til andre langrennsarenaer i Europa.

– Det må vi regne med. Men når de begynner å snakke om hellig krig….

– Er du redd for Therese også?

– Jeg har jo tenkt på det, men jeg er egentlig ikke det. Sikkerheten rundt utøverne blir nok god, sier han.

Frivillige teller på knappene

Men det er ikke bare Johaugs fanklubb som nå vurderer sikkerheten før de reiser av gårde til Russland. Ståle Sønsteli er en av 20 frivillige fra Kvitfjell som skal være med og sørge for at alpinarrangementene i Sotsji går som de skal.

– Planen er at jeg skal være med, men jeg må innrømme at jeg har begynt å telle litt på knappene, sier Sønsteli.

Han sier at han har snakket med noen av de andre og at sikkerheten har blitt diskutert. Allikevel tror han at de fleste kommer til å reise til Russland.

– Det er flere av oss som er litt skeptiske. Det er jo alt annet enn trivelig å se bildene fra Volgograd. Jeg må uansett ta en avgjørelse i løpet av uka. Arrangøren må jo få beskjed i god tid dersom vi ikke kommer, sier han.

Ny sikkerhetslov

Like over nyttår trer det i Russland i kraft en ny sikkerhetslov i forbindelse med OL i Sotsji. Denne loven vil gjøre det mye vanskeligere for folk å bevege seg i området. Blant annet vil det ikke være mulig å kjøre inn og ut av OL-byen uten at bilen er registrert i Sotsji fra før.

President Vladimir Putin har også satt i gang strakstiltak. Sikkerheten har blitt skjerpet på alle landets togstasjoner og flyplasser i etterkant av angrepene.

Sikkerhetsmyndighetene, som allerede har store styrker i området rundt Volgograd, vil gå enda grundigere til verks ved alle trafikknutepunkter i tiden fremover.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND