Hopp til innhold

Eks-politimann i retten for tyveri av «barbiedop» og sex med informant

GJØVIK TINGRETT (NRK): Den betrodde politimannen skal ha hatt narkotika på sitt kontor, og ha misbrukt sin stilling for å oppnå sex med en informant.

Rettssak mot tidligere politimann, dag 1

I SAMTALE: Aktor Per Martin Utkilen og den tiltaltes forsvarer Bernt Heiberg diskuterer før rettes settes i sal 101 mandag morgen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den tiltale 51-åringen erkjente ikke straffskyld på ni av ti tiltalepunkter da rettssaken mot ham startet i Gjøvik tingrett mandag morgen. Ifølge den omfattende tiltalen skal han blant annet ha tatt både amfetamin og melanotan, også kjent som «barbiedop», fra beslagsrommet til politiet.

Totalt er mannen tiltalt på ti punkter. De alvorlige forholdene omhandler blant annet misbruk av stillingen for å oppnå seksuell omgang med en informant, samt forsøk på å påvirke et vitne i etterforskningen mot ham selv.

Fant narkotika under ransakelse

Det er Spesialenheten for politisaker som fører saken mot mannen. Aktor Per Martin Utkilen startet sitt innledningsforedrag med å gjøre rede for sakens bakgrunn – en anmeldelse fra politiet i Innlandet etter at et forsvunnet narkotikabeslag ble gjenfunnet på den tiltaltes arbeidspult.

I april 2017 ble den tidligere politimannen anmeldt etter at et beslag fra en tidligere straffesak tilfeldig ble funnet på den tidligere politimannens kontor. Spesialenheten startet etterforskning av saken uten å informere den tiltalte, ifølge påtalemyndigheten.

Noen måneder senere ble mannens bolig og kontor ransaket. Ransakelsen viste at mannen blant annet skal ha tatt amfetamin fra et beslagsrom han hadde ansvar for i sin rolle som etterforsker og narkotikaansvarlig ved den aktuelle politistasjonen. I tiltalen beskrives tyveriet som grovt fordi det er av særlig samfunnsskadelig art.

Ifølge aktor har den tiltalte i liten grad forklart seg for Spesialenheten.

Brukte kontor som mellomlagring

Ifølge mannens forsvarer dreier saken seg om to hovedpunkter: Kontakten mellom den tiltalte og en kvinnelig informant og den tiltaltes behandling av beslagene som er omtalt i den fem sider lange tiltalen.

Advokat Bernt Heiberg sier den tiltalte mannen ikke skal ha tatt narkotika fra beslagsrommet.

– Han hadde et sikkert kontor som ofte ble brukt som mellomlagring av beslag, sa han under sitt innledningsforedrag.

Ifølge forsvareren har 51-åringen hatt en tøff periode frem mot rettssaken som starter i Gjøvik tingrett mandag.

– Slik det er nå, ser han frem til å forklare seg for en dommer og få fremstilt saken slik den etter hans syn skal fremstilles, sier Heiberg til NRK.

– Har misbrukt tillit

Det er innkalt 30 vitner til straffesaken, og Gjøvik tingrett har satt av åtte dager til behandlingen av den. Blant vitnene er en rekke polititjenestemenn og ledere fra Innlandet politidistrikt.

Eks-politimannen ble i 2017 suspendert fra sin stilling, og i desember i fjor ble han avskjediget av ansettelsesrådet i Innlandet politidistrikt.

Politimester Johan Brekke, mener saken er alvorlig.

Politimester i Innlandet, Johan Brekke.

BEKLAGELIG: Politimester Johan Brekke sier han gjerne skulle vært tiltalen mot en av sine ansatte foruten.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

– I politiet er det slik at man i mange posisjoner baserer seg på tillit. I dette tilfellet kan det se ut som den tilliten er blitt misbrukt, sier Brekke.

Ifølge politimesteren har det vært vanskelig å balansere anmeldelsen og mannens ansettelsesforhold.

– Det er alltid en vanskelig balanse. Man må anmelde saken, men samtidig har man ansvar for vedkommende som ansatt. Han har fått oppfølgning fra oss, sier Brekke.