Ber om fengselsstraff for eks-politimann etter informant-sex

GJØVIK TINGRETT (NRK): Spesialenheten mener den betrodde etterforskeren tok beslaglagt narkotika og misbrukte sin stilling for å oppnå sex med en informant. Aktor mener 51-åringen bør dømmes til ett år og 10 måneders fengsel.

Rettssak mot tidligere politimann, dag 1

PROSEDERER: Aktor Per Martin Utkilen (til venstre) og forsvarer Bernt Heiberg diskuterer i forkant av prosedyrene i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han forstår at han har utnyttet sin stilling for å oppnå seksuell omgang, sa aktor Per Martin Utkilen i sin prosedyre onsdag formiddag.

Spesialenheten mener den tidligere informantveilederen og narkotikaansvarlige har forsøkt å påvirke den fornærmedes forklaring og hatt seksuell omgang med kvinnen som i mange år har vært en del av et rusmiljø.

– En polititjenestemann kan ikke ha samvær med en person man ønsker informasjon fra og ha sex med dem fordi avstanden mellom maktforholdene blir for stor, prosederte aktor.

Omfattende tiltale

Etter at et savnet narkotikabeslag ble funnet på mannens kontor i april 2017, ble han anmeldt av Innlandet politidistrikt som overleverte saken til Spesialenheten for politisaker. Etterforskningen endte med en omfattende tiltale på ti punkter. Punktene dreier seg hovedsakelig om to temaer.

  • Underslag, tyveri og ulovlig oppbevaring av narkotika og dopingmidler som tilhørte beslagsrommet på Gjøvik politistasjon.
  • Misbruk av stillingen i politiet ved å ha et seksuelt forhold til en kvinnelig informant i narkotikamiljøet.

Mannen ble suspendert fra stillingen i politiet siden juli 2017, og før jul i fjor ble han avskjediget av ansettelsesrådet etter å ha hatt stillinger som etterforsker, narkotikaansvarlig og som informantveileder.

Ba om full frifinnelse

Den tiltalte har siden etterforskningen startet nektet straffskyld for de mest sentrale delene av tiltalen. Han hevder det angivelige seksuelle forholdet til den kvinnelige informanten er rent oppspinn.

Forsvarer Bernt Heiberg la ned påstand om full frifinnelse. Han mener den fornærmedes forklaring fremstår som lite troverdig og at det derfor blir ord mot ord.

– Det er vanskelig å se hva presset skal ha bestått i, sier Heiberg om hennes forklaring om at hun har vært redd for at kontakten med den tidligere politimannen skulle få konsekvenser i rusmiljøet hun var en del av.

Den tiltalte hevder de narkotiske stoffene han er tiltalt for å ha stjålet og unndratt var mellomlagret på hans kontor, og at dette var vanlig i tjenesten. Hans forsvarer mener Spesialenheten har trukket konklusjoner fra urelevante funn og vitneforklaringer.

– Det er ren spekulasjon fra påtalemyndigheten, sa Heiberg.

Forsvareren sier det ikke bestrides av noe av den tiltaltes handler strider mot politiets instrukser.

Rettssak mot tidligere politimann, dag 1

FERDIG: Partene er nå ferdige med sine prosedyrer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK