NRK Meny
Normal

Dødsulykken på Rørosbanen: – Det er 88 usikra planoverganger på strekningen

– ​ Vi jobber iherdig med å redusere antall planoverganger, sier Stig Moen, banesjef på Rørosbanen.

Tog på Rørosbanen

Togene kan bli raskere og raskere, da må planovergangene sikres.

Foto: Frode Meskau

«Folk må stoppe, se og lytte etter tog»

Stig Moen/ Banesjef

Det var lørdag ettermiddag en mann i 50-årene omkom etter at et tog og bilen mannen satt i kolliderte ved en togovergang på Opphus i Stor-Elvdal. Politiet anser ulykken som en ordinær dødsulykke. Det er foreløpig uklart hva som har skjedd.

Laster Twitter-innhold

Banesjef Stig Moen sier de nå skal finne ut hva som gikk galt i helgen.

– Det blir først gjort en undersøkelse av politiet, Statens jernbanetilsyn pluss en interngruppe fra oss. Det er for tidlig med å konkludere noe på nåværende tidspunkt.

– 88 av overgangene er usikra

Moen mener noe av det viktigste arbeidet fremover blir å redusere antall overganger.

–​ Det må bli færre. Rørosbanen har over 450 planoverganger, hvor 88 er usikra over private veier som krysser jernbanen.

– Hva slags konkret arbeid blir gjort?

– Det er en planovergangsgruppe som jobber detaljert med hver enkelt planovergang fra sør og nordover. De prøver å finne løsninger som er til det beste for både rettighetshavere og oss som infrastruktureiere, sier han..

Må sikres før hastigheten økes

Hvis det nå er snakk om å øke hastigheten på Rørosbanen med fremtidens tog må planovergangene sikres, sier Moen.

– Skal du begynne å øke hastigheten på togene stilles det krav til at du har sikra planovergangene og aller helst planløst, i form av at kryssinga får en bru eller undergang. Da blir det en del kostnader knyttet til det.

Han ber folk være forsiktige når de skal krysse planoverganger.

– Personer må være forsiktige når de krysser jernbaneoverganger. Stopp, se og lytt etter tog. De må også følge skiltinga som alltid er der, for det er farlig å krysse, sier Moen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.