NRK Meny
Normal

Dødsulykken på Rørosbanen: – Det er 88 usikra planoverganger på strekningen

– ​ Vi jobber iherdig med å redusere antall planoverganger, sier Stig Moen, banesjef på Rørosbanen.

Tog på Rørosbanen

Togene kan bli raskere og raskere, da må planovergangene sikres.

Foto: Frode Meskau

«Folk må stoppe, se og lytte etter tog»

Stig Moen/ Banesjef

Det var lørdag ettermiddag en mann i 50-årene omkom etter at et tog og bilen mannen satt i kolliderte ved en togovergang på Opphus i Stor-Elvdal. Politiet anser ulykken som en ordinær dødsulykke. Det er foreløpig uklart hva som har skjedd.

Laster Twitter-innhold

Banesjef Stig Moen sier de nå skal finne ut hva som gikk galt i helgen.

– Det blir først gjort en undersøkelse av politiet, Statens jernbanetilsyn pluss en interngruppe fra oss. Det er for tidlig med å konkludere noe på nåværende tidspunkt.

– 88 av overgangene er usikra

Moen mener noe av det viktigste arbeidet fremover blir å redusere antall overganger.

–​ Det må bli færre. Rørosbanen har over 450 planoverganger, hvor 88 er usikra over private veier som krysser jernbanen.

– Hva slags konkret arbeid blir gjort?

– Det er en planovergangsgruppe som jobber detaljert med hver enkelt planovergang fra sør og nordover. De prøver å finne løsninger som er til det beste for både rettighetshavere og oss som infrastruktureiere, sier han..

Må sikres før hastigheten økes

Hvis det nå er snakk om å øke hastigheten på Rørosbanen med fremtidens tog må planovergangene sikres, sier Moen.

– Skal du begynne å øke hastigheten på togene stilles det krav til at du har sikra planovergangene og aller helst planløst, i form av at kryssinga får en bru eller undergang. Da blir det en del kostnader knyttet til det.

Han ber folk være forsiktige når de skal krysse planoverganger.

– Personer må være forsiktige når de krysser jernbaneoverganger. Stopp, se og lytt etter tog. De må også følge skiltinga som alltid er der, for det er farlig å krysse, sier Moen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tilsynssak ved Metallco

    Arbeidstilsynet oppretter tilsynssak ved bedriften Metallco på Eina i Vestre Toten, etter ulykken fredag der to ansatte omkom. Avgjørelsen ble tatt onsdag etter et møte mellom flere statlige etater, skriver Oppland Arbeiderblad.

  • Vil ha fengsel for jaging av bjørn

    Aktor la ned påstand om fengsel i seks måneder for en mann fra Hedmarken som er tiltalt for å ha latt hundene sine jage ei binne med to unger i Elverum i mars i fjor. Mannen nektet straffskyld da rettssaken startet i Eidsivating lagmannsrett i dag.

  • Inngått millionavtale

    Strand Unikorn på Moelv har inngått avtale med Felleskjøpet Rogaland Agder om handel på norsk korn. Avtalen har en årlig verdi på opptil 100 millioner norske kroner, skriver konsernet i en pressemelding.