NRK Meny
Dobbeltspor gjennom Hamar
Foto: Illustrasjon/Jernbaneverket / NRK

Dobbeltspor gjennom Hamar

Oppsummert

Diskusjonen rundt hvor det nye dobbeltsporet skal gå gjennom Hamar, er het. Fire alternativer ligger på bordet. Jernbaneverket ønsker en av de to vestlige.

 • Vil utrede jernbanebru i Mjøsa

  Jernbanedirektoratet vil at dobbeltspor på bru over Mjøsa i Hamar skal utredes videre. Det skriver HA. Kommunestyret har sagt enstemmig nei til brualternativet. Både det vestre og det østre alternativet skal utredes mer.

 • Nei til flere tog på Rørosbanen

  Jernbanedirektoratet slår fast at det er uaktuelt å øke antall togavganger på Rørosbanen de nærmeste åra. Det skriver Arbeidets Rett. Årsaken er at det ikke finnes tilgjengelige togsett. Lokaltrafikken rundt Trondheim og Bodø prioriteres.

  Tog på Rørosbanen
  Foto: Frode Meskau
 • Vedum vil ha jernbane i vest

  Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum vil at dobbeltsporet for ny jernbane i Hamar legges i den vestlige traseen. Det skriver HA. En trase her vil gi dobbeltspor til Hamar fortest mulig, sier han.

  Trygve Slagsvold Vedum i NRKs Retrodebatt 15.12.2016
 • - Trekvart seier for øst

  Fredag sa statsminister Erna Solberg at Høyre vil kjempe for dobbeltsporet jernbane gjennom Hamar i østlig trasé. Hamars varaordfører, Knut Fangberget, mener dette er en trekvart seier for øst, selv om det må legges fram flere utredninger om saken.

  Hamar Høyre med jernbanemøte
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Redd utgreiing vil dryge avgjera

  Hamar-Ordførar Einar Busterud er positiv til at den austlege traseen blir sett på som ei reell løysing, men han er redd fleire utgreiingar vil ta tid.

  Einar Busterud
  Foto: Erlend Kester Moe / NRK
Jernbaneverket anbefaler å bygge dobbeltspor i strandsona i Hamar. De forkaster begge de to andre trasèalternativene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lavere bompengesatser i Innlandet

  Regjeringen har vedtatt å kutte bompengegjelden med 500 millioner kroner i 2017. For Hedmark og Oppland betyr dette rundt 145 millioner kroner noe som berører bomtakstene på E 6, E 16 og riksvei 4. Tilskuddet betyr at gjennomsnittstakstene blir redusert med rundt 10 prosent.

 • Tvestua i Hamar fredet

  Riksantikvaren har fredet Tvestua som var en husmannsplass under Åker gård i Hamar. Tvestua ligger på Elvsholmen på Midtstranda. Riksantikvar Jørn Holme mener Tvestua er et kulturminne av nasjonal verdi. Husmannsplasser er også lite representert blant fredede bygninger. Flere bygninger på Åker gård er fredet tidligere.

  Fredet husmannsplass i Hamar
  Foto: Hedmark Fylkeskommune
 • Topper kuldelista

  Leirflaten, Grotli og Folldal var blant de ti kaldeste stedene i Norge i natt, melder Meteorologisk institutt.

  Laster Twitter-innhold