NRK Meny
Normal

Dette tjener ordførerne i Innlandet

Ringsakers Anita Ihle Steen tjener klart mest av ordførerne i Hedmark og Oppland. I år har hun en godtgjørelse på 938.000 kroner. De som tjener minst ligger under 600.000 kroner. Sjekk hvor mye din kommune betaler ordføreren!

Ordførerlønn

STOR FORSKJELL: Anita Ihle Steen i Ringsaker tjener 358.000 kroner mer enn kollegaen i Vang, Vidar Eltun.

Foto: Truls Pedersen Aagedal (grafikk)

NRK har samlet en oversikt over ordførergodtgjørelsene i alle kommunene i Hedmark og Oppland. Som det kommer fram av tabellen under, er det store forskjeller. Ordføreren i Ringsaker tjener 358.000 kroner mer enn kollegaen i Vang.

– Jeg har ingen grunn til å klage, og så får vi håpe at jobben jeg gjør tilsvarer det jeg får utbetalt, sier Anita Ihle Steen (Ap).

Ringsaker er den mest folkerike kommunen i Hedmark og Oppland. I motsatt ende av tabellen ligger mange av de minste kommunene.

– Jeg har tatt det jeg har fått og vært glad for det. Men jeg synes i prinsippet at det er for stor forskjell mellom de store og små kommunene, sier Vidar Eltun (Ap) i Vang i Valdres, som ligger nederst på lista.

Idealisme i bunnen

Geir Lahnstein, er høyskolelektor ved BI og ekspert på ledelse. Han mener det er en vanskelig balansegang for kommunepolitikerne å fastsette hvor mye ordførerne fortjener.

– Det må alltid ligge en idealisme i bunn for politisk virksomhet, slik at det ikke er økonomiske og private interesser som blir den viktige drivkraften. Det blir en balanse som må utøves i kommunestyrene når de fastsetter lønna, sier BI-lektoren.

Men han legger til:

– Politikerne må avlønnes skikkelig for at de skal stå i vervene over flere år. Husk også at det er risikofylt å sitte som ordfører. Hvis man taper valget risikerer man å stå på bar bakke, sier han.

  • Her kan du sjekke ordførerne i alle de 48 kommunene i Hedmark og Oppland:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Ordførerlønninger i Hedmark og Oppland» i nytt vindu

Det er et stort sprik mellom lønna til rådmennene og ordførerne i kommunene i Innlandet.