NRK Meny
Normal

Deler huset sitt med hele verden

Millioner av turister hiver seg på trenden om å leie hus, leilighet eller rom privat. Francois Souyris er én av dem de kan leie av dersom de kommer til Lillehammer.

Air bnb i Lillehammer

Francois Souyris åpner hjemmet sitt for folk fra hele verden via nettsamfunnet Airbnb.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Air bnb i Lillehammer

Francois Souyris leier ut rom i huset sitt via reise-nettsiden Airbnb. Hun får besøk fra folk fra hele verden.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Jeg møter verden i mitt eget hus.

Francois Souyris bor i et sjarmerende, gammelt hus i Lillehammer. Huset fra 1885 er omringet av en stor hage med epletrær, en bålplass, bikuber og snart morelltrær. Fra hagen i Kastrudveien kan man se utover Gudbrandsdalslågen.

Airbnb i Lillehammer

Hos Francois Souyris får gjestene alltid rent og nystrøket sengetøy. Ellers er hun også ofte guide og sjåfør for dem som bor hos henne.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

I det siste halvannet året har huset og hagen titt og ofte fått besøk av folk fra hele verden som ikke vil bo på hotell, men heller bo hjemme hos folk når de er ute og reiser. Og da tar Francoise dem imot.

– Jeg har tre soverom som jeg kan leie ut og ett hvor jeg sover selv. En gang leide jeg ut alle rommene, og da rullet jeg ut en madrass og sov på stuegulvet.

Francoise er medlem av en internettside som heter airbnb. På denne siden kan man registrere sin bolig, enten man har et helt hus, en leilighet, et rom i en leilighet eller et pensjonat. På den måten kan folk fra hele verden lete etter steder å bo hos private folk når de er ute og reiser.

Har eksplodert

Denne formen for husrom har eksplodert den siste tiden. Man finner nesten et ubegrenset antall boliger rundt om i hele verden, og bare med noen få tastetrykk kan man leie seg hus i Barcelona, leilighet i New York eller et rom i Lillehammer.

Airbnb i Lillehammer

Mange av gjestene som bor hos Francois Souyris nyter utsikten fra verandaen.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

For også her i Innlandet har flere kastet seg på trenden hvor man får vilt fremmede inn i eget hus. Man kan fort tjene noen ekstra kroner, men for Francoise er det å møte nye mennesker hovedgrunnen til at hun tar imot besøk.

– Jeg synes det er så spennende å møte så mange forskjellige mennesker. Det kommer folk fra hele verden på besøk, og de har alle noe interessant å fortelle. Man blir kjent med folk på en helt annen måte når man møtes sånn som dette.

Folk fra hele verden

Francois har hatt besøk fra blant annet Israel, Sveits, USA, Tyskland, Australia og Italia. Og grunnen til at de kommer til Lillehammer er så mangt, for eksempel bryllupsreise, bursdagsfeiring og Birken.

– Og en gang hadde jeg flere russere på besøk. Bare én av dem kunne engelsk og jeg kan ikke russisk. Men jeg satte på en sang av en kjent russisk artist, og da ble de veldig glade.

Airbnb i Lillehammer

Francois Souris har bare positive opplevelser ved å leie ut rom i huset sitt.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Francois forteller at hun liker å ha folk rundt seg, og hun liker at folk finner seg til rette i huset hennes.

– Jeg har så mange bøker og filmer, og jeg liker at folk føler seg hjemme og bruker det jeg har. Det er jo ikke noe vits i at jeg skal ha alle disse tingene helt for meg selv.

Husvert, guide og sjåfør

Når man leier rom slik som Francois gjør, er det ofte flere roller enn bare husvert som melder seg.

– Jeg kjørte en gang noen til bobbanen på Hunderfossen, tok bilder av dem der og kjørte dem til butikken. Dessuten har jeg flere ganger hentet folk på stasjonen når de kommer, og jeg har tatt mange med til Maihaugen.

Forbrukerrådet ber folk om å være ekstra forsiktige når de leier bolig gjennom privatpersoner. De erfarer at fallgruvene er flere enn ellers når det gjelder avtaler mellom private parter. Men Francoise har så langt ingen negative opplevelser ved å ta imot folk i hjemmet sitt.

– Jeg har bare positive opplevelser med dette. Jeg føler at alt er trygt og at alle som reiser via airbnb er til å stole på.

Airbnb i Lillehammer

Francois Souyris liker at gjestene føler seg hjemme og låner bøkene og filmene hennes.

Foto: Vivian Stensrud / NRK