NRK Meny
Normal

Caprino anker Il Tempo Gigante-dommen

Caprino Filmcenter anker dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett, der de tapte kravet om rettighetene til Il Tempo Gigante.

Il Tempo Gigante

STRIDENS KJERNE: Striden mellom Caprino Filmcenter og Aukruststiftelsen står om hvem av dem som har rettighetene til racerbilen Il Tempo Gigante.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det bekrefter Caprinos advokat, Tomas Myrbostad. Forrige måned slo Sør-Gudbrandsdal tingrett fast at Aukruststiftelsen alene har opphavsretten til Il Tempo Gigante.

Bakgrunnen for rettsaken var at Hunderfossen familiepark i Lillehammer, med godkjenning fra nettopp Aukruststiftelsen, i 2013 lanserte berg-og-dalbanen Il Tempo Xtra Gigante.

Vogna på attraksjonen ser ut som den legendariske racerbilen fra dukkefilmen Il Tempo Gigante.

Caprinos advokat krevde i sin prosedyre under rettssaken at berg-og-dalbanen måtte stenges eller omformes. Hunderfossens advokat på sin side sa i retten at parken ikke visste at det var strid rundt rettighetene.

– Begge parters bidrag var nødvendig

Remo Caprino, Tomas Myrbostad

CAPRINO: Remo Caprino med sin advokat Tomas Myrbostad i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Caprino Filmsenter mener at retten har lagt til grunn uriktige faktiske forhold og feil rettsanvendelse når den har kommet til at attraksjonen verken krenker Caprino Filmcenters opphavsrett til Il Tempo Gigante eller er i strid med markedsføringsloven. Derfor velger de nå å anke saken.

I en pressemelding på vegne av Caprino Filmsenter skriver advokat Tomas Myrbostad at filmen Flåklypa Grand prix og Il Tempo Gigante ble til gjennom et unikt kunstnerisk samarbeid mellom Caprino Filmcenter og Kjell Aukrust, hvor begge parters bidrag var nødvendig for sluttresultatet.

«Det er et grunnleggende opphavsrettslig prinsipp at det som er skapt i fellesskap også skal forvaltes i fellesskap. Caprino Filmcenter mener at tingretten ikke har anerkjent det kunstneriske bidraget fra Caprino Filmcenter og deres ansatte.», skriver Myrbostad.

– En enstemmig og entydig dom

Konsernsjef Per Arne Slapø i Hunderfossen Familiepark sier det er synd at man må en ny runde i retten. Familieparken har til nå brukt ca. 1 million kroner i advokatutgifter, og mye tid og ressurser er gått med til rettsprosessen.

Konsernsjef Per Arne Slapø i Hunderfossen familiepark.

SYND: Konsernsjef Per Arne Slapø i Hunderfossen Familiepark sier det er synd at de må bruke enda mer tid og ressurser i rettsapparatet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Det var jo en enstemmig og entydig dom fra Sør-Gudbrandsdal tingrett som ga Hunderfossen Familiepark og Aukruststiftelsen fullt medhold. Og det har jo være en sak som har vært veldig kostbar allerede. Så ut fra det så synes vi det er synd at den saken nå ankes og at vi da må fortsette å bruke tid og ressurser på det her, sier Slapø.

Han sier likevel at det motpartens selvfølgelig rett å anke saken.

Gikk til motsøksmål

Aukruststiftelsen, som forvalter rettighetene til Kjell Aukrust, valgte å gå inn i striden fordi de mente saken er prinsipiell. De frykter at hele Kjell Aukrusts Flåklypaunivers står på spill i denne saken. Derfor gikk de til motsøksmål mot Caprino Filmcenter.

Stiftelsens advokat Are Stenvik, sier de tar anken til etterettning, men at de har stor tillit til at tingrettens dom vil bli opprettholdt som en riktig dom.

– Det som tingretten legger til grunn, og det som er Aukruststiftelsens syn, er at Kjell Aukrust orginalverk ikke er skapt i samarbeid. De ble skapt av Kjell Aukrust før samarbeidet med Ivo Caprino startet, sier Stenvik.

Folk på vei i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.

IL TEMPO XTRA GIGANTE: Denne berg-og-dalbanen ved Hunderfossen familiepark i Lillehammer var utgangspunktet for rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Alexander Nordby / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.