NRK Meny
Normal

Bygda kjøpte aldershjem og lagde leiligheter på dugnad

I Åsnes kjøpte bygderådet det nedlagte aldershjemmet i Hof for to år siden. Nå står nye utleieleiligheter klare etter tusenvis av dugnadstimer.

Visning av nye leilighetene i det nedlagte Hof Aldershjem. Håndtverkere jobber på dugnad. Ekstriør nedlagte Hof Aldershjem. FRA RUBRIKKTEKST: For to år siden gikk Åsnes kommune til det uvanlige skrittet å legge et helt aldershjem ut for salg. Bygderådet i Hof kjøpte til slutt bygget og det førte til et stort engasjement i bygda for å skape et helt nytt og unikt botilbud for innbyggerne::

DUGNAD: Bygderådet i Hof kjøpte til slutt det nedlagte aldershjemmet og det førte til et stort engasjement i bygda for å skape et helt nytt og unikt botilbud for innbyggerne.

Interessen var stor da de nye leilighetene i det nedlagte aldershjemmet i Hof for første gang ble vist fram tirsdag.

For noen ble interessen vekket for lenge siden. Åse Lund Støen har allerede plukket ut sin leilighet.

– Det er kjempeflott. Jeg gleder meg til å flytte inn. Det gjør jeg!

Det sosiale viktig

Åse Lund Støen

HANDLET: Åse Lund Støen er en av dem som har kjøpt seg leilighet i det nye bygget som tidligere var aldershjem. Hun gleder seg til å kunne ha folk rundt seg, blant annet i det nye fellesrommene i huset, og ikke være alene.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Hof Aldershjem ble lagt ned for tre år siden. Da det ble lagt ut for salg på Finn.no våknet bygda for alvor.

Bygderådet fikk kjøpt det gamle sjukehjemmet fra kommunen for 370.000 kroner, en tidel av markedspris. Målet ble et nytt botilbud for lokalsamfunnet.

Og bygda stilte opp etter kjøpet for snaut to år siden. Tusenvis av dugnadstimer er utført for å holde kostnadene nede.

Her blir det etter hvert 12 splitter nye leiligheter, men også et bofellesskap med stue, kjøkken og aktiviteter i huset.

Og nettopp dette er noe Åse ser fram til å bruke.

– Personlig ble jeg alene for seks år siden og jeg trives egentlig ikke med å bo alene. Så jeg synes dette er et veldig fint alternativ til å føle seg litt ensom, forteller en åpenhjertig Åse Lund Støen.

Viktig i framtida

Bjørn Vidar Sletten, styremedlem, Hoffertunet bo- og aktivitetssenter

STOLT: Bjørn Vidar Sletten, styremedlem, Hoffertunet bo- og aktivitetssenter, er stolt av alt dugnadsarbeidet som er lagt ned for å få bygningen ferdig.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Og engasjementet og dugnadsinnsatsen til beste for bygda har ikke gått upåaktet hen hverken blant dem som har stått prosjektet nærme eller i kommunen.

– Det er helt ufattelig og helt utrolig at folk har stilt opp på denne måten. Det er godt over 3.000 timer som er lagt ned og jeg er imponert over den dugnadsinnsatsen som bygdefolket har vist, sier Bjørn Vidar Sletten, styremedlem i Hoffertunet bo- og aktivitetssenter.

Rådmannen i Åsnes mener mange kommuner blir avhengig av slike tiltak for å gi det tilbudet folk ønsker i framtida.

– Åsnes kommune vil ikke alene klare å levere så gode tjenester som vi ønsker, og vi er avhengige av et godt samspill og samskaping med lag og foreninger, sier rådmann Frank Hauge.

Nye leiligheter i gammel aldershjem

NYE LEILIGHETER: Interessen var stor da de nye leilighetene i det nedlagte aldershjemmet i Hof for første gang ble vist fram tirsdag.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang