NRK Meny
Normal

Bufdir: – Kan være ulovlig av Nordre og Søndre Land

– Ansettelsen av innleid barnevernsleder kan være i strid med barnevernsloven, sier Mari Trommald som er direktør i Bufdir.

Mari Trommald

ULOVLIG PRAKSIS: Mari Trommald gjør fylkesmennene oppmerksom på det som kan være brudd på loven.

Foto: NRK

«Private ledere kan komme i uheldige dobbeltroller»

Mari Trommald

Bufdir sendte i ettermiddag ut et brev til fylkesmennene. De er bekymret for at Land-kommunene kan ha brutt loven med å ansette en privat leder i det kommunale barnevernet.

– Vi ble gjort oppmerksom på at Nordre- og Søndre Land kommuner bruker private aktører på en måte som muligens ikke er i tråd med regelverket. Vi har ikke vært kjent med denne typen praksis og ser det som viktig at vi følger det opp umiddelbart, sier Mari Trommald.

Du kan du lese hele brevet nederst i saken.

Trommald mener det kan være mange utfordringer med innleie av private ledere. Lederen er blant annet den eneste i kommunen som kan foreta akuttplasseringer av barn og leder en tjeneste som har en stor mulighet for myndighetsutøvelse.

– Private ledere kan komme i uheldige dobbeltroller ved at man kan komme i en posisjon hvor man for eksempel kjøper tjenester av selskaper man selv har. Det er viktig at kommunene har god kontroll på dette.

Fulgt råd fra Fylkesmannen

Ordfører i Nordre Land, Ola Tore Dokken mener de har opptrådt riktig i denne ansettelsesprosessen.

– Vi har fulgt nøye råd fra Fylkesmannen, så vi er ganske sikker på at vi er innafor. Vi forsikret oss tidlig om at Espen Lilleberg ikke hadde muligheten til noen dobbeltroller i denne jobben.

Ola Tore Dokken

INNAFOR REGELVERKET: Ordfører Ola Tore Dokken mener de har fulgt rådene fra fylkeskommunen nøye.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Fylkeslegen i Oppland, Erlend Aasheim mener det kan være begrensninger i barnevernsloven når det gjelder bruk av private som ledere.

– Generelt kan der være problematisk med rollene når man har flere hatter på når man driver så viktige tjenester som barnevern er. Vi er i dialog med Bufdir om problemstillingene og de vil følge opp, sier Aasheim.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

 • Fyrte opp ute på verandaen

  Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK