NRK Meny
Normal

Bufdir: – Kan være ulovlig av Nordre og Søndre Land

– Ansettelsen av innleid barnevernsleder kan være i strid med barnevernsloven, sier Mari Trommald som er direktør i Bufdir.

Mari Trommald

ULOVLIG PRAKSIS: Mari Trommald gjør fylkesmennene oppmerksom på det som kan være brudd på loven.

Foto: NRK

«Private ledere kan komme i uheldige dobbeltroller»

Mari Trommald

Bufdir sendte i ettermiddag ut et brev til fylkesmennene. De er bekymret for at Land-kommunene kan ha brutt loven med å ansette en privat leder i det kommunale barnevernet.

– Vi ble gjort oppmerksom på at Nordre- og Søndre Land kommuner bruker private aktører på en måte som muligens ikke er i tråd med regelverket. Vi har ikke vært kjent med denne typen praksis og ser det som viktig at vi følger det opp umiddelbart, sier Mari Trommald.

Du kan du lese hele brevet nederst i saken.

Trommald mener det kan være mange utfordringer med innleie av private ledere. Lederen er blant annet den eneste i kommunen som kan foreta akuttplasseringer av barn og leder en tjeneste som har en stor mulighet for myndighetsutøvelse.

– Private ledere kan komme i uheldige dobbeltroller ved at man kan komme i en posisjon hvor man for eksempel kjøper tjenester av selskaper man selv har. Det er viktig at kommunene har god kontroll på dette.

Fulgt råd fra Fylkesmannen

Ordfører i Nordre Land, Ola Tore Dokken mener de har opptrådt riktig i denne ansettelsesprosessen.

– Vi har fulgt nøye råd fra Fylkesmannen, så vi er ganske sikker på at vi er innafor. Vi forsikret oss tidlig om at Espen Lilleberg ikke hadde muligheten til noen dobbeltroller i denne jobben.

Ola Tore Dokken

INNAFOR REGELVERKET: Ordfører Ola Tore Dokken mener de har fulgt rådene fra fylkeskommunen nøye.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Fylkeslegen i Oppland, Erlend Aasheim mener det kan være begrensninger i barnevernsloven når det gjelder bruk av private som ledere.

– Generelt kan der være problematisk med rollene når man har flere hatter på når man driver så viktige tjenester som barnevern er. Vi er i dialog med Bufdir om problemstillingene og de vil følge opp, sier Aasheim.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leide PR-hjelp til E6-kamp

  Regionrådene leide inn PR-byrå for å få fortgang i videre utbygging av E6 gjennom Gudbrandsdalen. Ifølge GD kom regningen på 380 000 kroner. Målet var å få E6 på dagsorden før behandlingen av Nasjonal Transportplan.

  Planter igjen ny E6 Sjoa
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • I retten for overgrep mot småjenter

  Idag starter rettssaken i Gjøvik tingrett mot en 39 åring som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 6 småjenter, blant dem hans egen niese. Aktor Thorbjørn Klundseter, har tatt forbehold om påstand om forvaring med en tidsramme på 12 år.

 • Hedmark slo Oppland i TV-aksjon

  Hedmark slo Oppland i TV-aksjon til Unicef. Vel 8.9 millioner kroner er kommet inn i Hedmark, mens i Oppland er summen til nå vel 8,1 million kroner. Beste kommune i Hedmark er Engerdal, mens innbyggere i Lesja ga mest i Oppland.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK