NRK Meny
Normal

Besøksforbud etter Øygard-trusler

Mennene som ropte etter den overgrepstiltalte tidligere ordføreren Rune Øygard utenfor rettslokalet i Lillehammer onsdag har fått besøksforbud.

Trusler Øygard
Foto: Elin Fossum / NRK

Politiet avhørte de to mennene i 20-åra onsdag kveld etter at de ifølge NTB meldte seg selv til politiet.

De ble deretter ilagt besøksforbud overfor den tiltalte ordføreren Rune Øygard og hans kone. Forbudet innebærer at de ikke har lov til å nærme seg de to eller ha noen form for kontakt med dem.

De har også fått forbud mot å oppholde seg i eller i nærheten av Lillehammer tinghus fram til rettssaken er over 10. november.

– Det er en uakseptabel oppførsel slik som vi ser det. Likevel virker ikke truslene å ha vært veldig alvorlige etter det politiet har hørt, sier jourhavende Eirik Braathen ved Gudbrandsdal politidistrikt til NRK.

Til NTB opplyser politiet at det er usikkert hva som blir reaksjonen.

– De sitter i avhør. Det er for tidlig å si hva som vil skje videre i saken, sier operasjonsleder Arvid Røste i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Hendelsen der Vågå-ordfører Rune Øygard ble utsatt for tilrop av truende karakter skjedde etter endt rettsdag i saken der han står tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente.

Politiet fikk vite hvem to av personene som ropte var, og tok kontakt med dem.

– Vi fikk vite hvem de var. Så da ringte vi dem og ba de komme til politistasjonen. De møtte så opp frivillig og lot seg avhøre, sier Braathen hos Gudbrandsdal politidistrikt.

Den ene har gjennomført et avhør, og den andre sitter onsdag kveld fortsatt i avhør.

I det Øygard skulle forlate Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer, opplevde han å blir skjelt ut av tre menn.

– Mot overmakta

De tre mennene, i alderen 20-30-år, hadde tatt plass utenfor dørene. De ga tydelig uttrykk for at de mislikte handlingene Øygard står tiltalt for.

– Du kan stå der i den fine dressen, med de fine kontaktene dine. At en politiker kan gjøre sånn, skam over deg, sa den ene.

– Ikke glem oss, for vi glemmer ikke deg, sa en annen.

Les mer: Politianmelder sjikanerende tilrop

Øygards advokat Mette Yvonne Larsen gjorde det tidlig klart at hendelsen ville bli politianmeldt.

Kort tid etter opptrinnet informerte hun også statsadvokaten i saken. Han tilkalte da politi til stedet. De kom, men da var allerede mennene som ropte etter Øygard forsvunnet fra stedet.

Advokaten til Øygard har ingenting til overs for handlingen.

– Dette er bøller, det ser man jo, de har sikkert svin på skogen de og. Å true noen slik er helt uakseptabelt, og klart belastende for min klient, sa Mette Yvonne Larsen kort tid etter hendelsen.

Statsadvokat og aktor Thorbjørn Klundseter forteller til NRK at det vil bli vurdert om Øygard skal få politibeskyttelse.

Se video av hendelsen:

Øygar ble onsdag truet da han kom ut av rettslokalet

VIDEO: Tre menn roper etter Rune Øygard i det han skal til å forlate tinghuset i Lillehammer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND