NRK Meny
Normal

Ap-styre i Hamar

Valgthrilleren i Hamar er over. Arbeiderpartiets Morten Aspeli blir ny ordfører og Geir Byberg fra KrF blir varaordfører.

Morten Aspeli
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Dette er klart etter lange forhandlinger tirsdag kveld i Venstre og Kristelig Folkeparti, hvor også SV og Senterpartiet var involvert.

Liberal tvil om Ap-ordfører

Selv om det er delte meninger i Hamar Venstre om støtten til Aspeli er det nå klart at de fire partiene sikrer Arbeiderpartiet flertall i det nye kommunestyret i Hamar.

– Jeg ser dette som en mulighet til å bedrive god liberal politikk sammen med gode venner, sier Stein Frøysang fra Venstre.

Hamar er rødgrønt

Valget i Hamar var et knusende nederlag for avtroppende ordfører Einar Busterud og By- og bygdelista. Kommunestyrergruppa ble redusert fra 16 til 7, mens Arbeiderpartiet økte sin gruppe fra 10 til 15.

Eneste KrF-varaordfører i innlandet

Geir Byberg

Geir Byberg

Foto: KrF

Den uvanlige kombinasjonen Ap/KrF i lederduoen skyldes at Krf fikk to mandater i Hamar, mens Sp fikk bare ett. Høyre økte sin gruppe fra tre til sju, men er likevel ikke med i det politiske samarbeidet som nå er etablert.

Ap og KrF har hatt en del samarbeid allerede i den foregående fire-årsperioden.

Hamar er dermed den eneste kommunen i innlandet der KrF har varaordfører.

Forhåndsstøtte fra SV

SV hadde allerede før valget uttalt at de støtter Aspeli og Arbeiderpartiet, så det var forhandlingene med Venstre og Krf som skulle bli avgjørende.

Lover full sykehjemsdekning

– I løpet av kommende periode vil det bli full sykehjemsdekning i Hamar, lovte Aspeli under sendinga i NRK Hedmark og Oppland onsdag morgen.

– Hvordan vil innbyggerne ellers merke at det er blitt nytt styre?

– Vi har vårt felles verdigrunnlag der vi legger vekt på å bygge ut velferdstjenestene og få en by- og sentrumsutvikling som skal gjøre oss attraktive for enda flere innbyggere.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.