NRK Meny
Normal

– Jeg advarte Rune om at jenta kunne forelske seg i ham

Kona til rådmannen i Vågå kommune advarte ordføreren Rune Øygard (Ap) om at den unge jenta kunne bli forelsket i ham.

Øygard tegning dag 4

Rune Øygard skal ha blitt advart av rådmannens kone om at jenta kunne forelske seg i ham.

Foto: Elin Fagertun / NRK

Kona til rådmannen i Vågå kommune har hatt mye med Øygard å gjøre gjennom det nære arbeidsforholdet mellom sin ektemann og ordføreren.

Hun har selv utviklet et nært vennskap med Rune Øygard ettersom hun via sin stilling har deltatt i samarbeidsprosjekter med ordføreren.

I oktober 2010 var hun og Øygard i Oslo, i forbindelse med et folkehøyskoleprosjekt. På vei hjem mottok han en telefonsamtale, som varte og rakk. Øygard skal ha forsøkte å avslutte, uten å få det til

– Det handlet muligens noe om en prøve som skulle skje dagen etter, hvorpå han forsøkte å bygge henne opp, backe henne opp, sier rådmannens kone fra vitneboksen.

– Jeg fikk en refleksreaksjon der det føltes riktig å si til Rune at «du må passe deg så hun ikke blir forelska i deg», legger vitnet til.

  • LES OGSÅ: Hun snurret Rune rundt lillefingeren
  • NRK's Maria Ekerhold rapporterer direkte fra retten.

    Direkterapport fra retten dag 7

– Ikke unaturlig at unge forelsker seg i eldre menn

Hun antar at intuisjonen kom fra et inntrykk av at jenta ville snakke lenger med Øygard, mens han helst ville legge på.

– Det er dessuten ikke nødvendigvis unaturlig at unge jenter forelsker seg i eldre menn, påpeker vitnet.

Har du reflektert over det motsatte, at eldre menn også kan foreslå seg i unge jenter? spør bistandsadvokaten Nina Braathen Hjortdal.

– Ja, det har jeg sikkert gjort i en eller annen sammenheng. Men i denne sammenhengen? Det har jeg ikke observert eller vært bekymret for, svarer vitnet.

Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig

Vågå-ordfører Rune Øygard (53) er tiltalt for å ha foregrepet seg seksuelt på en mindreårig jente mer en femti ganger over en toårsperiode.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Dette var noe Øygard aldri hadde gjort seg tanker om, svarer vitnet på spørsmål om hvordan Øygard reagerte på advarselen hennes.

– Jeg kan ikke si om han ble overrasket. Det virket ikke som han hadde tenkt den tanken, forklarer hun.

Advarte om løgner

Naboen til jentas familie kontaktet også Øygard for å advare ham mot jenta.

Hun var ikke bekymret for at det jenta skulle forelske seg, men mente jenta kunne ha en «veldig manipulerende» virkning på andre personer som hun knyttet seg til.

– Hun kunne finne på å si ting som ikke var sant, bare for å få oppmerksomhet. Jeg mente ikke at de skulle avslutte kontakten, men at han måtte være litt forsiktig, slik at hun ikke tok fullstendig styringa.

Naboen sier hun har hatt mye med jenta å gjøre, og at hun en periode i 2008 tilbrakte svært mye tid hjemme hos dem. Hun tok ofte jenta i løgn, og følte seg forrådt, forteller hun.

Tror du det hadde vært mulig for en 14-åring å snakke rundt en voksen mann som tross alt har en gasnke ledende stilling i kommunen? ville aktor vite.

– Ja, slik jeg kjenner hennes væremåte så tror jeg det, svarte naboen under sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett onsdag.

– Ventet i timevis på kommunehuset

Vågå-rådmann Tor Arne Gangsø vitnet også selv i rettssaken mot Øygard onsdag.

De to har hatt et godt kollegialt forhold de siste ti årene. Han husker å ha sett den fornærmede 16-åringen ti-tolv ganger inne på ordførerens kontor de siste årene.

Ofte satt hun på gangen i kommunehuset i timevis og gjorde lekser mens hun ventet på Øygard.

Gangsø forteller at det ikke går an å beskytte seg helt mot innsyn på Rune Øygard sitt kontor, og at PC-skjermen hans er synlig for alle, fordi det er glassvegger på kontoret.

Han kjenner til at de to hadde mye kontakt, både i og utenfor kommunehuset, men oppfattet aldri denne kontakten som upassende.

– Jeg oppfattet det som en helt naturlig relasjon mellom en slags stefar og en ung jente, sier Gangsø.

Tidligere vitner har fortalt jentas sterke interesse for politikk.

Den fornærmede i saken har i løpet av de tre årene vært med på mange politiske sammenkomster, møter og reiser etter invitasjon fra ordføreren. Statsminister Jens Stoltenberg er blant de mange kjente politikerne jenta har fått treffe på disse turene.

– Jeg opplever fra Rune sin side at motivet med å ta henne med på turer var å gi henne opplevelser, fordi hun var lite stimulert hjemmefra. Men jeg har forundret meg over at hun syntes det var interessant å møte slike politiske kjendiser. Det hadde ikke jeg fått mine barn med på, sa rådmannen i retten onsdag.

Vitne ga Øygard full støtte

De andres som onsdag har forklart seg for retten i saken mot Rune Øygard er den tiltaltes svigerinne og en mann som var læreren til den fornærmede jenta da hun gikk på barneskolen.

Tiltaltes svigerinne leverte som ventet et vitnemål som støtter kraftig opp om tiltaltes forklaring og troverdighet. Hun mener jenta utnyttet ordførerens dumsnillhet og snurret ham rundt lillefingeren.

Thorbjørn Klundseter, Nina Braathen Hjortdal og Mette Yvonne Larsen

De profesjonelle aktørene i saken hadde mange spørsmål til Vågå-rådmannens kone. Fra venstre: aktor Thorbjørn Klundseter, bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: Arne Sørenes/Stig Karlo Helstrøm/Montasje / NRK