NRK Meny
Normal

– Mitt HamKam-hjerte blør

– Dette er en av de vondeste dagene i mitt liv, sier spiller og trener i 17 år, Edgar Malman, om den mulige HamKam-konkursen.

Edgar Malman

Edgar Malman har vært engasjert i HamKam hele livet, som spiller, trener og supporter.

Foto: Mette Finborud Børresen

Edgar Malman er for mange på Hedemarken selveste "Mister HamKam". Han spilte på laget i 17 år, var trener i tre år, og har hele livet vært engasjert i klubben, som hans far var med og stiftet for 96 år siden.

– Jeg blør fra hjertet og kan nesten ikke forstå at det er mulig. Sjøl om det har vært problemer både på bana og med økonomien i det siste, så hadde jeg ikke trodd at det kanskje ender med konkurs i min villeste fantasi, sier Malman, som etter at han hørte nyheten på radioen sjøl troppet opp på Briskeby.

Mangler over tre millioner kroner

Mandag ettermiddag ble det klart at HamKam-styret vil slå klubben konkurs tirsdag , dersom det ikke kommer inn over tre millioner kroner de neste dagene.

Klubben har slitt sportslig, og ligger på desidert siste plass i første divisjon, med kun fem poeng på 15 kamper. HamKam har tapt over millionen både i publikumsinntekter og sponsorpenger i forhold til et budsjett styret har betraktet som nøkternt og fornuftig.

Den sportslige nedturen skyldes blant anna en svært uheldig skadesituasjon, mener styret. To spillere har fått benbrudd, to andre er operert, og flere andre sjuke.

– Det er vanskelig å ha sportslig suksess, når 6-7 spillere av en stall på 19 er indisponert, sa styreleder Morten Kristiansen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Briskeby

Briskeby: Kjempeanlegget som aldri har blitt ferdigbygd, og som huser klubben som nå kan gå konkurs.

Foto: Juliane Kravik / NRK

- Får ikke penger av kommunen

Hamar kommune har reddet HamKam fra konkurs, og ikke minst spyttet enorme pengesummer inn i byggingen av Briskeby, som utviklet seg til å bli en økonomisk skandale i 100-millionersklassen . Nå sier kommunen stopp.

– Nei, jeg går ikke inn for å gi noe økonomisk. Det bør vi ikke gjøre, og det tror jeg at jeg har flertallet i kommunestyret med meg på, sier ordfører Morten Aspeli (AP)

Morten Aspeli
Foto: Helle Therese Kongsrud

HamKam har ikke vært i kontakt med ordføreren før de torsdag fortalte omverdenen om at det går mot konkurs, og fra ordføreren er det heller ikke mer enn moralsk støtte å hente.

– Det er bare trist dersom HamKam havner i skifteretten på tirsdag. Klubben er en viktig miljøskaper og merkevare for Hamar, men går de konkurs må de bare starte i bånn igjen, slik andre klubber som Lyn måtte gjøre, sier Aspeli.

- Det er skapt en ukultur

Edgar Malman mener klubben felles av en slags stormannsgalskap etter tusenårsskiftet, med utbygging av en rådyr stadion (som aldri har blitt ferdigstilt), og dyre spillerkjøp.

– Årsaken er at vi har hatt for dyre spillere over lengre tid. Vi eier ingenting, vi har ikke en gang klubbhus eller kontorlokaler på Briskeby. Det er skapt en ukultur, som jeg ikke skylder på dagens styre for. HamKam har vært for lite åpen mot almennheten og grasrota, og de som er rundt klubben er like viktige som de som spiller på laget.

HamKams beste lag

Kanskje historiens beste A-lag i HamKam.

Foto: Mette Finborud Børresen

Edgar Malman spilte for HamKam i det som ble en storhetstid, fra 1961-1975. Han ble nær født inn i klubben, som hans far var med og stiftet.

- HamKam har betydd alt

– HamKam har betydd alt. Jeg har sett på jeg kan gjennom alle år. Faren min stifta klubben i 1918, og sjøl har jeg spilt der i 17 år, og vært trener i tre. Jeg har bodd på gressbana siden jeg var to år, og gikk sammen med han "Persa" (red, anm: banemester) og holdt i gressklipperen.

Edgar Malman

Edgar Malman håper inderlig at noen tar grep og redder HamKam.

Foto: Mette Finborud Børresen

Konkurstrusselen er nær uvirkelig og vond, sier Malman, men han fatter et håp om at sponsorer eller "rike onkler" vil spytte inn penger. og unngå at laget må ned til laveste nivå i Hedmark, femte divisjon.

– Jeg håper absolutt at noen tar grep her, og skjønner viktigheten av å ha en klubb som HamKam. Det er helt avgjørende for at ungdommen skal ha noe å se fram til. En må alltid ha trua. Har man ikke trua kommer en ingen vei, men nå har det vært mye negativt, sier HamKam-legenden.

– Vi kan ikke gi opp, og bare gå ned i andre divisjon, eller det som verre er.