Normal

– Jeg var ingen mediestrateg

PR-rådgiver Elisabeth Hartmann nekter for å ha vært en mediestrateg for Rune Øygard. Hun er et av vitnene som bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener har betydning for oppreisningskravet.

Elizabeth Hartmann

Elisabeth Hartmann avviser at hun var en mediestrateg for Rune Øygard.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

Øygard ble onsdag frikjent på det mest alvorlige punktet i tiltalen, nemlig om han forgrep seg mot jenta før hun fylte 14 år. Men han ble kjent skyldig i overgrep etter at jenta fylte 14 år.

Les: Øygard frikjent og dømt

I dag skal aktor og forsvarer prosedere på straffeutmålingen, i tillegg til at fire vitner føres. PR-rådgiver Elisabeth Hartmann var innkalt som vitne av Nina Braathen Hjortdal. Årsaken er oppreisningskravet.

– Vanskelig sak

Hartmann jobbet en periode som rådgiver for Vågå kommune, og hovedjobbene var merkevarebygging og et skoleprosjekt for kommunen.

Hun traff den fornærmede jenta flere ganger da hun var sammen med Øygard.

– Jeg reagerte aldri på at hun var med, sa Hartmann.

Hun opplevde jenta som stille, forsiktig og reservert da hun var med i jobbsammenheng. I andre situasjoner har hun opplevd henne som en glad og normal jente.

Hun fortalte retten hvordan hun opplevde anmeldelsen.

– Jeg ble sjokkert og det var veldig vanskelig da Rune ringte. Det var uvirkelig og et kaos inne i meg i forhold til følelser. Det er kun to mennesker som vet sannheten, sa Hartmann, som ikke så noen signaler på at noe var galt.

Hun har i jobbsammenheng jobbet for støttesenteret for incestofre, og det gjorde saken ekstra vanskelig, fordi hun var vant til å stole på ofrene.

Ikke vært mediestrateg

Hun ble utfordret av bistandsadvokaten på hvilken rolle hun hadde i forhold til media.

– Jeg har aldri skrevet noen mediestrategi eller fungert som rådgiver. Jeg har kun sagt ja til å stille som støttespiller ved to intervjuer.

De ble gitt til GD og VG. Hartmann hadde ingen formening om hvorfor det var akkurat de.

Hun avviste at hun var strateg for en pressekonferanse i Vågå.

Skolen

Rektor på Nord-Gudbrandsdal videregående skole, Solveig Rindhølen, var også innkalt som vitne av Braathen Hjortdal. Hun måtte forklare hvilke grep skolen tok da saken sprakk.

Hun forklarte at skolen tok to hensyn: Å skjerme den fornærmede jenta og skjerme henne og medelever fra media.

– Jeg fikk ikke noen meldinger gjennom skoleåret at noe var galt, sa hun. Hun fikk sin informasjon gjennom avdelingsleder Jehans Storvik.

Les: Storvik vitnet på nytt om viktig dato

– Jeg beklager i ettertid at vi ikke fanget godt nok opp signalene fra jenta og foreldrene, sa Rindhølen.

Jentas behandlende psykolog var også vitne.