– Han ble dømt og jeg ble trodd. Det er det viktigste.

Den fornærmede jenta i overgrepssaken mot Rune Øygard møtte pressen utenfor tinghuset etter at dommen ble lest opp i dag.

Øygard
Foto: Reidar Gregersen / NRK

Rune Øygard ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Det var nesten halvparten av det aktor ba om. Han ville ha fengsel i to år og seks måneder.

Da den fornærmede jenta møtte pressen utenfor rettslokalene i ettermiddag, var straffeutmålingen det første hun fikk spørsmål om:

– Det var en mild dom, tenker jeg, men jeg var jo forberedt på alt. Jeg var skuffet. Det er godt å bli trodd, men det første overgrepet er det jeg tenker mest på nå i ettertid, sa hun.

Litt senere understreket hun at det viktigste nå er at Rune Øygard er blitt dømt, og at hun er trodd.

Glad han ble anmeldt

Jenta har tidligere fortalt at hun egentlig ikke ville anmelde Øygard. Nå er hun glad for at det ble gjort. Nå anbefaler hun andre som er utsatt for overgrep å gjøre det samme.

– Det beste er å anmelde det. Det er godt å få det ut og blir det en sak så må en bare stå stødt i det og stå på sine egne meninger, sier hun.

Sliten

Jenta forteller at det har vært slitsomt å følge med på saken, men også at det har vært godt.

– Jeg har fått mye og god støtte fra kjæresten min og advokaten min, men også fra familien og venner.

– Har du forandret deg mye?

– Ja, jeg har lært mye. Jeg har lært meg å prate om livet mitt og det som har skjedd, sier jenta.

Hun sier det verste under saken har vært å høre opplesningen av Skype- og tekstmeldinger og å fortelle om overgrepene. I tillegg har mange sagt mye vondt om familien hennes.

Jenta holdt pressekonferanse

Jenta holdt pressekonferanse etter at opplesningen av dommen var over.

Ser fremover

Nå er hun opptatt av å se fremover. Om det blir en ankesak til Høyesterett så skal hun takle det også.

– Nå er det eksamen og så sommerferie. Så blir det siste året på videregående. Deretter vil jeg studere juss og bli advokat.

Hun hadde første skoledag etter rettsaken på tirsdag.

– Jeg tror det blir bra å komme tilbake til hverdagen. Jeg har lyst til å ri og være sammen med venner.

Skjerpende

Til tross for at retten endte på en betydelig lavere straff enn det aktor ba om, fant de likevel ikke noe formildende for Rune Øygard. Tvert imot fant de en rekke forhold skjerpende. Blant annet at det var mange overgrep, den enorme belastningen saken har fått for jenta og at det var en fare for at hun kunne blitt gravid.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal har allerede varslet at hun vil vurdere å anke oppreisningsbeløpet på 120.000 kroner.

Rune Øygard på sin side hevder fortsatt sin uskyld, og vil vurdere om han skal anke saken til Høyesterett.