NRK Meny
Normal

– Underskriften min ble forfalsket

Den tiltalte politimannen anmeldte en mann som solgte ham to våpen for falsk forklaring. Mannen, som er vitne, mener hans underskrift på et skjema er forfalsket.

Politimann for retten, brudd på våpenloven

Politimannen er i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Det var i forbindelse med denne våpenoverdragelsen at saken mot den tiltalte politimannen begynte å rulle.

Politimann hadde ulovlige våpen, håndgranat og panserbrytende skudd

Alarmen gikk da politiet ble kjent med at to våpen skulle være i politimannens besittelse. Juridisk ansvarlig ved våpenkontoret i Hedmark, Helge Eidsvaag hadde gitt ordre om at politimannen ikke under noen omstendighet skulle få tilgang til flere våpen.

Kom i politibil

Mannen fortalte i Sør-Østerdal tingrett at han ønsket å kvitte seg med våpnene etter at han fikk beskjed om at han måtte skaffe seg våpenskap. Han satte inn annonser i lokalavisene, og via en mellommann kom han i kontakt med politimannen som kjøpte våpnene over telefon.

– Han kom hjem i full uniform og i politibil for å hente våpnene. Jeg følte meg ille til mote. Vi fylte ut noen skjemaer. Min store tabbe var at jeg leverte fra meg våpnene før jeg fikk kvittering på at at våpnene var overdratt, fortalte vitnet.

Dette er et kjernepunkt i tiltalen mot den pensjonerte politimannen, nemlig at han var i besittelse av våpen uten godkjenning av politimesteren.

Ifølge vitnet sa politimannen at han i løpet av få uker ville få en bekreftelse på at overdragelsen var i orden. Da den ikke kom, ringte vitnet politiet to ganger. Det var da politmannens navn kom inn i bildet.

Ble anmeldt av politimannen

Mannen ble innkalt til avhør. I et avhør av mannen la spesialenheten fram et plomberingskjema for et av våpnene med hans underskrift på.

– Politimannen hadde sagt at jeg hadde fylt ut skjemaet. Jeg følte han karakteriserte meg som senil. Jeg har aldri fylt ut et slikt skjema, sa mannen i retten.

I etterkant av dette avhøret ble han anmeldt for falsk forklaring av politimannen.

– Jeg har et langt liv som lærer og prøvd å lære elevene forskjell på rett og galt. Jeg ble helt knust etter anmeldelsen og følte at alt jeg har drevet med var bortkastet, sa mannen.

Skriftundersøkelser foretatt av Kripos viser med høy sannsynlighet at underskriften er mannens. Han nekter fortsatt for å ha underskrevet, og mener at det er en forfalskning.

Fryktet salg på gata

Mener du det er den tiltalte som forfalset underskriften? ville forsvarer Helge Næss Rustad vite.

Jeg har ingen formening om hvem som kan ha gjort det, men motivet kan ha vært at våpnet skulle selges på gata i Oslo, svarte han.

Det ene våpenet er beslaglagt plombert av spesialenheten for politisaker.

Mellommannen i våpensalget vet ikke hvilke skjemaer som ble fylt ut, men regnet med at alt var i orden med papirene.

Han mente at politimannen var svært forsiktig med våpen, at han var svært våpenkyndig, og at han alltid fikk gode råd av ham.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.