Hopp til innhold

Våpenkontoret sa nei til flere våpen

Juridisk ansvarlig ved våpenkontoret i Hedmark politidistrikt, Helge Eidsvaag, hadde gitt ordre om at politimannen ikke skulle få flere våpentillatelser. Alarmen gikk da mannen skulle ha overtatt to nye våpen.

Politimann tiltalt

Helge Næss Rustad forsvarer den pensjonerte politimannen.

Det er en omfattende tiltale den nå pensjonerte politimannen fra Hedmark må svare for i Sør-Østerdal tingrett.

På våpenkortet var den tidligere politimannen registrert med 169 våpen. I tillegg skal han ha kjøpt eller fått tak i 16 våpen uten politimesterens tillatelse, og innehatt 28 våpen og våpendeler som ikke står på våpenkortet. Flere hagler og andre våpen skal være ulovlig ombygde. 14 av de 169 våpnene på våpenkortet fant politiet derimot ikke, ifølge tiltalen.

Den nå pensjonerte politimannen sa i retten i går at han aldri har opptrådd som våpenhandler, at han kun har hjulpet til med avvikling og eventuelt salg av våpen etter særlig dødsbo. Han gjentok også flere ganger at våpen aldri hadde kommet på avveie.

Fryktet mulig våpentyveri

Stopp i antallet våpen

Ansvarlig for våpenkontoret ved Hedmark politidistrikt, Helge Eidsvaag, var første vitne i saken mot den nå pensjonerte politimannen. Han forklarte hvordan snøballen begynte å rulle i 2012.

En mann var pålagt å skaffe våpenskap, og ville kvitte seg med med sine to våpen. Han kontaktet politiet to ganger for å høre hvordan salget av våpnene gikk.

– Tiltalte var den personen som skulle ha mottatt disse våpnene, sa Eidsvaag.

Eidsvaag hadde 2011 gitt beskjed om at politimannen ikke skulle få flere tillatelser. Årsaken forklarte Eidsvaag slik i retten:

– Han var samler og innvilget antall våpen var høyt, sa Eidsvaag. Politimannen hadde 169 våpen på våpenkortet sitt. Politidirektoratets anbefaling var mellom 60 og 70.

Da politiet ble kjent med at han skulle ha overtatt disse to våpnene, startet spesialenheten etterforskningen.

Reagerte

Eidsvaag sa i retten at han reagerte på at tiltalte fylte ut ervervsskjemaer, eller skjemaer for å ta over disse to våpnene. Han reagerte også på et annet skjema.

– Han var fullstendig klar over at han ikke ville fått innvilget flere våpen, sa Eidsvaag.

Han forklarte også at han ble mer oppmerksom etter at tiltalte hadde fått våpentillatelse av andre, stikk i strid med ordrer som var gitt.

Den tiltalte har forklart at han fylte ut ervervsskjemaer for å være helt sikker på at alle papirer skulle være i orden, selv om våpnene skulle plomberes.

Forsvarer Helge Næss Rustad på la også vekt på at våpnene ble plomberte av den tiltalte politimannen og at han ikke hadde til hensikt å kjøpe de som våpen.

Allerede i 203 skal det ha blitt satt et tak for antallet våpen politimannen kunne ha, men han fikk likevel nye tillatelser, inntil Eidsvaag satte foten ned i 2011.

Hjalp mange

Ifølge Eidsvaag hadde aldri den tiltalte fått tillatelse til å drive våpenomsetning.

– Han hjalp mange mennesker til å bli kvitt våpen. Det var ikke unaturlig å skjønne at han ville bistå enker i å bli kvitt våpen og han hadde en stor kontaktflate og tillit i befolkninga og i vår organisasjon, sa Eidsvaag.

Flere saker fra Innlandet