NRK Meny
Normal

– Det største talentet i Norge på tjue år

16 år gamle Vilde Tangnes er eneste norske jente i World Cup i aking for ungdom. Nå har hun blikket og kjelken rettet mot Ungdoms-OL

Vilde Tangnes

SIKTER HØYT: Vilde Tangnes er noe så sjeldent som en norsk idrettsutøver som sikter mot verdenstoppen i aking. Hun ønsker å få delta på hjemmebane i Ungdoms-OL på Lillehammer.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det går i godt over 100 kilometer i timen når verdens beste ungdommer konkurrerer i den olympiske bob- og akebanen i Lillehammer. Lillehammer-jenta Vilde Tangnes er litt alene mot de store nasjonene, som Tyskland og Østerrike. Men ifølge ekspertene kan Vilde nå langt.

– Hun er utrolig målbevisst, perfeksjonist. Uten å ta i vil jeg si at hun er det største talentet i Norge på tjue år, sier trener Snorre Pedersen.

Krasjet nesten i kanten

NRK følger Vilde under World Cup-konkurransen på akeanlegget i Hunderfossen. Det blir en første omgang med litt småfeil, noe som bekreftes av videoanalysen skjedde i første omgang.

– Jeg var for sen på en styring, og da gikk det rett opp og rett ned. Det var nesten så jeg krasjet i kanten, sier Vilde.

Men hun klargjør kjelken på nytt, klar for å forbedre seg i den andre omgangen.

Vilde må ha minst 10 verdenscuppoeng og tre godkjente konkurranser for å få den ene plassen som Norge er tildelt i ungdoms OL.

– Jeg håper virkelig at jeg kan kvalifisere meg til å få kjøre her på hjemmebane, sier Vilde.

Bilder fra World Cup for ungdom i aking i den olympiske bob- og akebanen på Hunderfossen i Lillehammer. Intervjuer med trener Snorre Pedersen og utøver Vilde Tangnes. Bilder fra forberedelser inne i klubbhus.

HJEMMEBANE: Det blir atskillige treningstimer på bob- og akebanen på Hunderfossen for Vilde Tangnes. Treneren beskriver henne som målbevisst og perfeksjonistisk.

– Gikk på ræva

Men toppidrett er nådeløst. Mens noen kan kjøre inn til heder og ære, må andre tørke bitre tårer over ikke å ha lykkes.

Det ble en beskjeden 30. plass for Vilde. Men nå trenger hun bare å komme til mål i en konkurranse til for å ha klart OL-kravet. Og selv om det ikke ble fullklaff har hun humoren og ironien i orden.

– I dag gikk det bokstavelig talt gått på ræva!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bortvist fra oktoberfest i Elverum

    To menn er bortvist fra "Oktoberfesten" i Elverum sentrum sent fredag kveld. Mennene, en i 20-åra og en i 40-åra, ble vist bort på grunn av ufin oppførsel, melder Politiet i Innlandet på Twitter.

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.