NRK Meny
Normal

– Folk på Galterud bør slippe å betale bompenger

Det er fortsatt et håp om at folk på Galterud kan slippe å betale bompenger på en vei de ikke bruker. I forrige uke sa statssekretær Hoksrud (Frp) nei til fritak, men nå lover en annen Frp-politiker å jobbe for at de slipper bompenger.

Tor Andre Johnsen, Roy Steffensen

Stortingsrepresentant for Frp, Tor Andre Johnsen, hadde tatt med seg partikollega og medlem av transportskomiteen, Roy Steffensen, for å se på forskjellige veiprosjekter. Deriblant på en veibomsak på Galterud.

Foto: Kjetil Skaug / NRK

Bygdefolket i den lille bygda Galterud i Sør-Odal protesterer mot at de må betale bomavgift på fylkesvei 175 når nye E16 åpner i oktober. De bruker fylkesveien når de skal på jobb, skole eller handle i Kongsvinger.

Ifølge bygdefolket vil en gjennomsnittsfamilie betale 50 000 kroner i året i bompenger for en europavei de ikke bruker.

Vil flytte bomstasjonen

I forrige uke sa statssekretær Bård Hoksrud (Frp) nei til bompengefritak, fordi det vil skape problemer for finansieringen. Men nå kommer en annen Frp-politiker på banen og lover å gjøre hva han kan for at folket på Galterud skal slippe å betale bompenger.

– Hvis vi skal ha bompenger så må det føles rettferdig, og jeg skjønner veldig godt at bygdefolket på Galterud synes det er veldig urettferdig, sier stortingspolitiker for Frp og medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen, Roy Steffensen.

SE VIDEO FRA 28.01.2014:

Folk på Galterud mellom Sør-Odal og Kongsvinger protesterer mot det de mener er urettferdig bompengeavgift.

Steffensen var i dag i Hedmark for å se på flere veiprosjekter. Han var invitert hit av Tor Andre Johnsen (Frp). Blant annet var Steffensen i Kongsvinger og ble orientert om bompenge-saken på Galterud.

– Jeg skal ta opp dette med statssekretær Bård Hoksrud og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Jeg vil foreslå at vi enten må se på om vi kan flytte bomstasjonen eller gi de som blir rammet av dette en bombrikke. Jeg kan ikke love at vi skal få dette til, men jeg ser at det er dypt urettferdig og vil jobbe for å få det til.

– Men Hoksrud har vært ganske klar på at det ikke vil gis bompengefritak. Kan du snu dette?

– Jeg tror det beste er å flytte bomstasjonen litt. Jeg ser det ikke som veldig aktuelt at folk vil bruke fylkesvei 175 som en omkjøringsvei, fordi den er veldig svingete og den er smal. En flytting av bomstasjonen er det beste, men dette er noe vi må drøfte i departementet, sier Steffensen.

– Lokalsamfunn bør bli spart

Steffensen tar opp saken med ministeren og statssekretæren i løpet av uka.

Stortingsrepresentant for Hedmark Frp, Tor Andre Johnsen, håper det er mulig å få til en løsning som gjør at lokalsamfunnet havner i samme dilemma som Galterud.

– Det er viktig å få en løsning som gjør at lokalsamfunn i slike tilfeller blir spart, men det er klart at det er ikke enkelt for et sted må bommen stå. Det er gitt gratis bompengebrikke før, så det finnes muligheter, sier Johnsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • En til sykehus etter kollisjon

  En person er kjørt til sykehus etter en kollisjon på Nordsinni, skriver Oppland Arbeiderblad. To biler har kollidert og tre personer er involvert i ulykka.

  Brannvesenet er på stedet og dirigerer trafikken forbi.

 • Ulykke langs fv 33 i Nordsinni

  Nødetater er på veg til Nordsinni der det har vært en trafikkulykke.

  Laster Twitter-innhold
 • – Tiltaltes må frifinnes

  – Mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt må frifinnes, sier hans forsvarer Nils Christian Nordhus. Mannen er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil i mars i år, men har hele tiden nektet straffskyld.