NRK Meny
Normal

Fant 196 døde griser: – Det var helt stille der

GRAN (NRK): Grisebonden Hans Jørgen Gamkinn fikk sjokk da han kom til fjøset. I fjøset lå nesten 200 griser døde. Bare én gris hadde overlevd.

Gardbruker Hans Jørgen Gamkinn

SVARTE VEGGER: Røyken veltet ut av da gårdbruker Hans Jørgen Gamkinn kom inn i grisehuset. 196 griser lå døde i bingene.

Foto: Eivind Marcelino / NRK

Gårdbrukeren på Gran i Oppland var for å levere datteren på skolen onsdag morgen da naboen ringte og fortalte at det veltet svart røyk ut av ventilasjonsanlegget på grisehuset.

Det var et trist syn som møtte ham da han kom hjem:

– Det var et sjokk. Sot veltet ut. Det var helt stille, det var ingen livstegn. Da jeg fikk sett over litt var det én gris som levde, sier grisebonden.

196 av 197 griser lå døde i bingene. Mange av dem var drektige purker.

Det var Avisa Hadeland som først omtalte saken torsdag.

Kullosforgiftning kan være årsaken

Bonden hadde nå i kuldeperioden satt opp en dieseldrevet varmekanon i fjøset for å holde temperaturen. Foreløpige undersøkelser tyder på at dyra kan ha dødd som følge av kullos fra denne varmekanonen.

– Det må ha skjedd et eller annet med ovnen. Politiet har nå tatt den med seg for å undersøke den, sier Gamkinn til NRK.

Frank Magne Sletten, lensmann i Lunner

UNDERSØKER: Lensmann Frank Magne Sletten er i gang med å etterforske dyretragedien.

Foto: Arne Sørenes

Politiet har gjort undersøkelser på gården. De mener kullosforgiftning er den sannsynlige årsaken til de plutselige dødsfallene.

– Vi tenker oss at det kan ha en sammenheng med varmekilden i fjøset, sier lensmann i Gran og Lunner lensmannskontor, Frank Magne Sletten.

– Er det så langt noen form for mistanke rettet mot dyreeier?

– Foreløpig kan vi ikke si noe om det. Jeg går ut fra at videre etterforskning vil kartlegge omstendigheten rundt bruken av utstyr og at dyrene døde.

De skal avhøre dyreeieren torsdag kveld.

Fjøset der grisetragedien skjedde

TOMT I FJØSET: Fjøset der det sto 197 griser er nå helt tomt.

Foto: Eivind Marcelino / NRK

– En dyretragedie

Mattilsynet er også koblet inn i saken. De har sendt fem griser til Veterinærinstituttet for obduksjon.

– Det kan se ut til at dette er en akutt hendelse. Det er heldigvis sjelden vi har dyretragedier med så mange dyr som stryker med akutt på denne måten, sier Astrid Ham, avdelingssjef til Avisa Hadeland.

De 196 dyrene er nå sendt til destruksjon. Bonden legger ikke skjul på at det som skjedde har vært en påkjenning.

– Jeg vet ikke om det har gått helt opp for meg ennå, det har gått i ett etterpå. Det er en dyretragedie, det er ikke mer å si om det, sier grisebonden, Hans Jørgen Gamkinn

Den ene grisen som overlevde, klarer seg så langt bra.

– Det går bra med den. Mattilsynet mente at hvis den ikke kom seg, skulle den avlives, men foreløpig ser det bra, sier Hans Jørgen Gamkinn

Tunet på gården der 196 griser døde

GÅRDEN: Tragedien skjedde i en av flere avdelinger i grisehuset på gården på Gran på Hadeland.

Foto: Eivind Marcelino / NRK