Hopp til innhold

19 år på Svalbard: – En trist dag

LONGYEARBYEN (NRK): Trond Berg var på veg til jobb, da alarmen gikk og han ble kalt ut til rasstedet. – I dag må vi ta vare på de som er rammet, sier han.

Trond Berg på Sukkertoppen

Trond Berg på toppen av fjellet Sukkertoppen tidligere i år.

Foto: Privat

Flaggene vaier på halv stang i Longyearbyen på Svalbard i dag, søndag. Situasjonen i byen er fortsatt uavklart etter at et stort snøras raserte flere hus lørdag. En mann i 40-årene er omkommet, et barn er alvorlig skadd og ti skadde er lagt inn på sykehus i Tromsø og Longyearbyen.

LES OGSÅ: Frykter nytt skred

LES MER: – Det er dramatisk

– Jeg er glad familien min er trygt på fastlandet i Gran på Hadeland, sier helikopterpilot Trond Berg. Han forteller at det er vanskelig å ta helt innover seg de voldsomme ødeleggelsene etter raset. Selv ble han kalt ut til rasstedet da alarmen gikk på helikopterbasen klokken 10.00 lørdag formiddag.

Flagget på halv stang utenfor Svalbard kirke

I dag flagges det på halv stang utenfor Svalbard kirke i Longyearbyen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Katastrofeområde

Mannskapet på basen fikk beskjed om at de måtte møte med det de hadde av lys, spader og søkeutstyr. Da han kom fram til rasstedet var folk allerede i gang med å grave. Berg forteller om det som er et av Svalbards mest idylliske og karakteristiske steder, nå så ut som et katastrofeområde. Biler var veltet og lå oppå bygninger, hus var klemt sammen som en rast kortstokk og det så ut som om de fleste husene i området var rammet.

Personlige eiendeler og isolasjon lå strødd utover området, og viste at store krefter hadde vært i sving.

"Pårørendedagen"

Berg forteller om et gravearbeid som gjør sterkt inntrykk. – Det er som å grave i sitt eget hus, sier han og forteller at på Svalbard er det bare EN butikk. Det innebærer at alle har det samme og at de som bor der har ganske likt utstyrte hjem. Dermed blir det spesielt å grave ut personlige eiendeler, sier han.

svalbard
Foto: scanpix / scanpix

Et døgn etter at raset gikk, er det tid for å la inntrykkene synke inn. Trond Berg forteller om et lite samfunn der folk er flinke til å ta vare på hverandre. – Ingen sitter alene her i dag, sier Berg. Han sier det nå blir viktig å prate sammen om det som har skjedd. Vi prøver å ta vare på de som er utsatt.

– Det er en trist dag. Raset har påvirket hele samfunnet her. Mange er evakuert og må finne seg nye steder å bo.

Hektisk natt

Selv har han bodd på Svalbard i 19 år. Han bor også rett under Sukkertoppen, men på et sted som ikke er utsatt for ras. Resten av familien har de siste to årene bodd i Gran på Hadeland, mens han har pendlet til helikopterbasen der han er pilot. Basen er beredskap for hele samfunnet og for fiskere og kystflåte ellers i farvannet rundt øygruppen.

I natt gikk alarmen igjen. Denne gangen måtte han ut med helikopter til et nytt rassted i Bjørndalen. Her var det ingen folk som ble rammet.

Utover dagen i dag vil han fortsatt gå vakt på helikopteret. Han sier at det nå blir viktig å være uthvilt slik at mannskapet på basen er klare til utrykning for alle hendelser om det skulle skje noe.

Flere saker fra Innlandet