– Vet ikke om det vil bli mulig å flytte tilbake

Sysselmannen på Svalbard sier at situasjonen fortsatt er uavklart, og at råd fra skredeksperter vil være avgjørende for hvordan de jobber fremover.

Sysselmannen på Svalbard vurderer fortløpende om de skal be om assistanse fra andre politienheter. Det opplyser Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Video: Marita Andersen/NRK.

– Først vil jeg si at dette er en dag i Longyearbyen hvor flaggene er på halv stang. Snøskredet er en stor tragedie for oss. Vi har prøvd etter beste evne å ta vare på hverandre.

Slik startet Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt pressekonferansen som ble holdt søndag formiddag.

Hun forklarte at det fortsatt er en uavklart situasjon, og at deres folk sammen med NGI er i gang med undersøkelser for å se på den videre skredfaren.

– Vi valgte i natt å evakuere 59 personer, slik at vi er oppe i totalt 171 evakuerte personer. På grunn av værutviklingen i natt, snømengde, vindstyrke og vinkel på fjellet, var NGI overrasket over omfanget av skredet.

Det ble derfor bestemt å lage en ytterligere sikringssone, ifølge Askholt.

Se bilder fra dagen etter snøskredet:

Store skader etter snøskred Svalbard
Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Stor snøskredfare

I tillegg til det store snøskredet, gikk det søndag et snøskred i Bjørndalen utenfor Longyearbyen.

– Der ble en hytte tatt, men ingen personer var til stede da skredet gikk. Skredet i Bjørndalen indikerer at det er stor skredfare på Svalbard generelt. Vi må innstendig be om at folk er aktsomme, også utenfor Longyearbyen.

Sysselmannen forteller at rådet skredekspertene fra NGI gir i løpet av dagen vil være avgjørende for hvilken plan de legger fremover.

– Vi må være forberedt på at situasjonen blir uavklart fremover, sier Kjerstin Askholt.

– Vet ikke om det vil bli mulig å flytte tilbake

Sysselmannen samarbeider tett med de andre nødetatene og lokalstyret.

– Longyearbyen er basert på en vanvittig dugnadsånd, så folk stiller opp. Det gjør at vi kommer langt.

Evakueringen i natt gikk ifølge Askholt smertefritt, og alle har fått et sted å bo. De vurderer fortløpende om det vil bli aktuelt å evakuere flere ormåder.

– I natt tok vi godt i, men vi kan ikke utelukke det.

Sysselmann Kjerstin Askholt er usikker når og om det vil bli mulig å flytte tilbake i området hvor skredet gikk i nærmeste framtid.

– Også det avhenger av rådene fra NGI.

Vurderer forsterkninger fra fastlandet

Det er en begrenset politistab på Svalbard, og det vurderes om de skal be om forsterkninger fra fastlandet. De har fått tilbud om bistand fra Politidirektoratet.

Mannskaper fra NGI og Røde Kors undersøker søndag ettermiddag om det er forsvarlig for personer å hente ut eiendeler fra husene som ble truffet av snøskredet.

– Vi skal prøve å bistå i løpet av dagen, men først må vi vite at det er forsvarlig å gå inn. Sikkerheten kommer først.

Søndag kveld blir det sett opp ekstra fly, med 80-100 gratisplasser for personer som ønsker å dra til fastlandet.