- Vi trenger noen utenfra

– Universitetsprosjektet trenger en nøytral tredjepart utenfra som kan bryte isen, sier fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby.

Gro Lundby

Fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter at Innlandsuniversitetet nå har tatt en pause på ubestemt tid, lanserer Lundby et forslag som hun ber høgskolestyrene vurdere.

– Partene må slikke sår

– Vi hjelper gjerne til med en prosessveileder hvis det er ønskelig. Erfaringen viser at en nøytral tredjeperson ofte kan bryte psykologiske barrierer.

– Vi må nå innse at vi nå har gått oss fast i et spor. Jeg vil ikke fordele skyld, men nå må vi bruke tid på å roe ned gemyttene. Vi trenger mer tid enn 14 dager på å gjenskape tillit. Partene må slikke sår, og tenke seg om, sier Lundby.

– Nå er det time out

Njål Føsker

Fylkesrådsleder i Hedmark, Njål Føsker

Foto: Hedmark fylkeskommune

Hennes kollega i Hedmark, fylkesrådsleder Njål Føsker, er helt enig at det nå er time out i prosjektet.

– Vi hadde onsdag møte med både posisjon og opposisjon i begge fylkestingene, og det er tydelig at vi har veldig forskjellig virkelighetsoppfatning. Den bitre striden mellom høgskolene gjenspeiler seg dessverre i diskusjonen mellom politikerne i de to fylkeskommunene.

Nei til "plyndre-retorikk"

Det berømte utspillet fra kommunikasjonssjefen ved Høgskolen i Hedmark, Frode Skar, om at Opplands-høgskolene driver "piratvirksomhet og plyndring", var også tema på møtet.

– Vi er alle enige om dette er retorikk som ikke bygger bruer og at vi må uttrykke oss på andre måter, sier Lundby.

– Gi eierne et riktig signal

20. mars er det møte i KUF-fondet, og Lundby mener at eierne må få et klart signal fra høgskolestyrene før det.

– Den muligheten har styrene på mandag. Da skal de møtes. Spørsmålet er om atmosfæren da er preget av mistillit eller om de har en oppfatning av et felles mål.

– Jeg håper de velger det siste.