NRK Meny
Normal

– Jeg skjønte at jeg ikke kunne klare dette selv

Nok en av de fornærmede jentene i «Legesaken» har forklart seg i retten i dag. Hennes historie minner om de vi har hørt fra de andre jentene.

Vitneboks Hamar

Flere av de fornærmede jentene stiller som vitner i Hedmarken tingrett.

Foto: Helle Therese Kongsrud

I 2005 ble hun for første gang kontaktet av «Elin». Ei jevnaldrende jente som ville være vennen hennes. Etter teksting fram og tilbake en stund begynner «Elin» å sende bilder av kroppen sin. Hun vil ha tilsvarende bilder tilbake av den 13 år gamle jenta.

– Jeg følte aldri at «Elin» var truende. Jeg oppfattet henne som veldig selvsikker og ganske kontrollerende. Hun prøvde hele tiden å overbevise meg til å sende bilder, men truet meg aldri.

Gjennom et par måneder sendte de to bilder til hverandre. «Elin» tok i følge fornærmede alltid initiativ og hun svarte med intime bilder av seg selv.

Ville ha flere bilder

Tre år senere, sommeren 2008 fikk fornærmede så en tekstmelding fra et ukjent nummer. Mannen som sendte denne meldingen fortalte også til denne jenta at han arbeidet på et sted der de tar i mot gamle mobiltelefoner og hadde funnet en med bilder av henne på.

– Jeg spurte om han ville ha penger for å slette bildene, men det var han ikke interessert i. Han ville ha flere bilder, men det fortalte jeg at var uaktuellt, sier fornærmede under sin vitneforklaring.

Via tekstmeldinger får jenta trusler om at bildene skal sendes til folk hun kjenner og legges ut på internett. Han gjorde det også klart at han visste hvor hun var fra og hadde funnet fram til folk hun kjente.

– Jeg skjønte at dette var en situasjon jeg ikke kunne håndtere selv og fortalte om det som hadde skjedd til pappa.

Faren ba henne om å ikke svare mer på meldingene fra denne mannen og tok selv kontakt. Han gav beskjed om at de ville gå til politiet dersom han ikke holdt seg unna.

Innrømmer kontakt

Truslene fortsatte å komme inn. Til både far og datter. Fornærmede svarte fortsatt ikke og etter en periode gikk mannen som sendte meldingene lei. Han ønsket dem begge en fortsatt god sommer, og på flere måneder hørte de ikke mer.

– I februar tok han kontakt igjen. På nytt krevde han nye bilder, sier fornærmede.

Også denne gangen var det faren hennes som svarte og ba mannen om å holde seg unna. De hadde på dette tidspunktet vært hos politiet, men da nummeret ikke var registreret på noe sted var det lite som kunne gjøres.

Selv innrømmer tiltalte å ha tatt kontakt med jenta. Han sier han fant nummeret hennes og bilder av henne på en av telefonene han fant vinteren 2007/2008.

Ifølge ham avsluttet han kontakten da faren gav beskjed om å holde seg unna. Han innrømmer også å ha forsøkt seg på å gjenåpne kontakten noe senere, men gikk ikke videre siden han også da kun fikk respons fra jentas far.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark