Hopp til innhold

– Dette er noe jeg har prøvd å fortrenge

Den første av de fornærmede jentene, som nå er 21 år gammel, var tydelig preget av situasjonen da hun entret vitneboksen i Hedmarken tingrett tirsdag formiddag.

Vitneboks Hamar

Den første av de over 20 fornærmede jentene i saken forklarer seg i Hedmarken tingrett.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Hun begynte med å fortelle at det som skjedde i 2002 eller 2003 er noe hun har gjort så godt hun kan for å fortrenge. Dette var den første av to ganger en person, som hun oppfattet som å være en mann, tok kontakt med henne via tekstmeldinger.

Video Tøff dag i retten for lege-offer

Tøff dag i retten for SMS-offer

Aktor Arne Ingvald Dymbe

Aktor Arne Ingvalt Dymbe tar i mot vitneforklaringen til den fornærmede jenta.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Jeg husker at en person tok kontakt med meg. Vi sendte noen tekstmeldinger, og etter hvert ville vedkommende ha bilder av meg. Jeg starta med å sende noen helt vanlige bilder av ansiktet mitt, og syntes vel til å begynne med at det var litt spennende.

Så forteller fornærmede at den som sendte henne tekstmeldinger begynte å ønske mer intime bilder. I det hun forteller om det som skjedde, bryter hun ut i gråt.

– Det starta med bilder av brystene. Først fikk han noen bilder av meg med BH, men så krevde at den skulle av også.

Følte seg truet

Fornærmede forklarer videre at hun følte seg truet av personen som sendte henne tekstmeldinger. Det hun oppfattet som en «han», sendte stadig instrukser om bilder han ønsket seg. Av flere kroppsdeler og fra flere vinkler.

Jeg tror jeg gjorde det fordi jeg var redd for hva som ville skje hvis jeg ikke gjorde som han sa. Jeg var redd han skulle være rett rundt hjørnet og komme for å ta meg.

En av de fornærmede jentene

Jeg var redd for hva som kom til å skje dersom jeg ikke gjorde som han sa, og jeg gikk ut og tok bildene, men husker ikke om jeg noen gang sendte de.

Hun forteller at det hele gikk veldig inn på henne. Hun følte at selvtilliten, som hun forteller hadde vært ganske bra, nå sank til bunns.

– Jeg følte mye skyld etter det som skjedde, sier hun.

Tok kontakt med moren

Noen år senere, fornærmede husker ikke når, men mener det var i den første tiden på videregående skole, tok noen igjen kontakt med henne.

– Vi var på hytta og så fikk mamma en melding der ei som het Kristin spurte etter nummeret mitt. Jeg skulle begynne å jobbe sammen med ei som het det, så hun sendte vedkommende det nye nummeret mitt.

En person som hevdet han jobbet på et sted der man tar imot gamle mobiltelefoner, tok da kontakt med fornærmede.

– Da var det på'n igjen. Vedkommende truet med å sende de bildene han hadde funnet til venner og familie eller legge dem ut på internett, sier hun.

Nekter for trusler

Den tiltalte innrømmet i går at han har vært i kontakt med fornærmede. Han fortalte da at han fant nummeret hennes på en av telefonene som han skal ha funnet i en jernbanevogn , vinteren 2007/2008.

Tiltalte omtalte denne jenta som spesiell. At hun var imøtekommende og sendte bilder og video til ham uten at han behøvde å mase på henne.

Han benekter imidlertid at det var snakk om trusler.

– Vi hadde hyggelige samtaler sammen og hun hadde lyst til å møte meg. Det ble avtalt, men jeg fikk kalde føtter og løp fra møtestedet i det hun kom, fortalte han.

Fornærmede benekter at et slik møte noensinne har funnet sted.

Fortalte ingenting

Inger Johanne Reiestad Hansen

Hvorfor fortalte du ikke noe til noen, spurte bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen. - jeg følte skam, svarte jenta.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Fornærmede fortalte aldri noe av det som hadde skjedd til noen. Da bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen spør hvorfor, er svaret klart.

– Jeg følte skyld og skam. Jeg ville skåne mamma og pappa for det.

Siden hun mottok den første meldingen i 2002/2003 har hun ikke sagt noe til noen før det dukket opp i politiavhør i desember i fjor.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark

Flere saker fra Innlandet