NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke mishandlet barna mine

– Jeg har aldri dratt hodet til barnet mitt under vann, men det har hendt at jeg irettesetter dem med en ørefik, sa den hovedtiltalte sjubarnsmoren i retten i dag.

Tiltalt i barnevolddssak

Sjubarnsmoren forklarte seg i retten torsdag. Mandag erkjente hun delvis straffskyld for vold mot barna sine.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Den 47 år gamle kvinnen står tiltalt for grov vold mot de sju barna sine, og i følge tiltalen skal hun ha slått dem med ledninger, pinner og belter. Hun står også tiltalt for å ha dratt hodet til den ene datteren under vann i badekaret slik at hun ikke fikk puste, og forsøk på å skade seg selv foran barna, og true dem med omskjæring.

– Det stemmer ikke. Jeg har ikke gjort dette, forklarte kvinnen i retten torsdag.

Moren erkjente mandag delvis straffskyld for noen av punktene hun står tiltalt for. Dette forklarte hun nærmere i retten torsdag. I sin forklaring i dag ordla hun seg slik at det kan forstås at hun trekker erkjennelsen av straffskyld.

– Det jeg kan si, er at det har skjedd at jeg har gitt barna en ørefik og tatt i dem for å få dem til å se meg i øynene, hvis de ikke hørte på meg. Jeg var sliten og stresset, jeg hadde ansvaret for seks barn, forklarte moren.

– VIktig med god oppdragelse

Hun fortalte videre at det var viktig for henne å gi barna en god oppdragelse, og at de hadde respekt for henne som mor.

– Barn gjør mye rart, de heller ut mat du har laget og ødelegger ting. Jeg må lære dem hvordan de skal oppføre seg, og at de skal høre på de voksne, sa kvinnen.

Kvinnen sa at hun var opptatt av at barna skulle lære seg å høre etter, og det var hennes oppgave som mor å få dem til å gjøre som hun sa.

Julie Dalsveen

Aktor Julie Dalsveen hadde mange spørsmål til den voldstiltalte 47 år gamle kvinnen.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Hvis de ikke gjør som jeg sier nekter jeg dem noe de ønsker, eller jeg tar i dem og ber dem se meg i øynene. Det har hendt at jeg har gitt dem et klaps på hånda eller på rumpa når jeg har vært sliten og hatt mye å gjøre, for å få dem til å lytte til meg, sa moren.

– Jeg vet hva som er best for barna mine

Moren innrømte at hun hadde slått sønnen sin hardt, én gang.

– Han sa noe stygt og jeg mistet kontrollen. Han sa at jeg var dum, og jeg ville irettesette ham, ikke slå ham. Jeg skulle slå ham i armen, men så ble det i ansiktet, sa moren.

Aktor spurte spesifikt om moren var kjent med hva slags regler som gjelder i Norge når det gjelder vold mot barn.

– Jeg trenger ikke høre fra noen andre hva som er best for barna, det vet jeg selv. Jeg må kunne irettesette mine egne barn, svarte moren, som også sa at hun visste at det ikke var lov til å slå barn i Norge.

Hun gjentok flere ganger at hun aldri hadde skadet barna sine, og at hun ikke var den type mor som det har blitt gitt inntrykk av før og under rettssaken mot henne.

– Jeg forstår ikke at det er vold å klapse barn på hånda. Dette er ikke vold, men oppdragelse, sa kvinnen.

– Hva legger du i uttrykket vold, spurte aktor.

– Vold er hvis man slår med knyttneven eller mot hodet. Men det har jeg aldri gjort, sa moren.

– Mishandlet og kontrollert

Moren fortalte at hun selv skal ha blitt mishandlet, misbrukt og kontrollert av sine tidligere menn. Hun forklarte at den ene eksmannen tok med seg deres eldste datter til Etiopia, hvor datteren skal ha blitt mishandlet.

Snorre Torgrimsby

Snorre Torgrimsby er forsvarer for sjubarnsmoren.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Jeg fikk etterhvert flyttet fra ham, men eksmannen min kom hjem til meg og banket meg opp, forklarte kvinnen, som har vært bosatt på flere ulike steder på Østlandet.

Hun fortalte også om en turbulent tid med mannen hun deretter ble gift med, denne mannen er en av de andre tiltalte i straffesaken. Eksmannen skal blant annet ha giftet seg med en annen kvinne i utlandet mens han var gift med sjubarnsmoren.

– Han truet meg og dro meg etter håret. En dag slo han hodet mitt inn veggen, og truet meg med at han hadde en pistol, forklarte hun.

Kvinnen og den andre voldstiltalte mannen har tre barn sammen, alle er fornærmede i straffesaken. I følge kvinnen skal det ha vært krangler om hvem som skulle ha barna, og hvor disse barna skulle bo.

Totalt er det ti fornærmede og fem tiltalte i barnevoldssaken. Det er satt av tre uker til rettssaken som går i Gjøvik tingrett.