NRK Meny
Normal

- Fredsprisen kan føre til problem

Dekan Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik reiser i dag til Shanghai for å samarbeide med kinesiske kolleger. Han fryktar at utdelinga av fredsprisen til den kinesiske fredsaktivisten Liu Xiaobo kan gjere arbeidet vanskelegare.

Morten Irgens og Liu Xiaobo

Morten Irgens er usikker på korleis kinesarane vil reagere på at Liu Xiaobo har fått Nobels fredspris.

Foto: Høgskolen i Gjøvik / Reuters (Montasje)

Litt provoserande kan vi kanskje samanlikne dette med at Kina hadde gjeve fredsprisen til Arne Treholt i 1984.

Morten Irgens

Utdelinga av Nobels fredspris til den fengsla fredsforkjemparen Liu Xiaobo har provosert kinesiske styresmakter.

Dekan Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik reiser i dag, saman med fleire teknologiforskarar, til Shanghai for å samarbeide med kinesiske forskarar. Han legg ikkje skjul på at dette kan gjere møtet vanskelegare.

– Det fyrste eg tenkte var at dette kan gje oss litt problem neste veke. Det andre eg tenkte var at det var eit modig val, det neste var at eg håpar at det gjev resultat på sikt.

– Ein provokasjon

Irgens er usikker på korleis dei kinesiske kollegene og det kinesiske folket vil reagere på tildelinga av fredsprisen til ein fengsla medborgar.

– Det er jo ikkje så mykje informasjon i Kina om fredsprisen. Men dette er ein provokasjon for den kinesiske stat, og da blir det også ein provokasjon for mange kinesarar.

Han tykkjer at tildelinga er modig, men er usikker på om det vil hjelpe dei demokratiske prosessane i Kina.

– Ikkje vårt val

– Når vi reiser til Shanghai kan det hende vi må bruke noko tid på å fortelje at korkje vi eller norske styresmakter kan styre kven som får fredsprisen.

Og han trur ikkje det vil hjelpe at dei kjem for å preike om demokrati og menneskerettar når dei møter dei kinesiske kollegaene.

– Eg trur det vil virke mot si hensikt. Eg trur at vi, ved å samarbeide med Kina, kan hjelpe til auke demokratiseringsprosessane på sikt. Men det er ein lang, lang veg å gå.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny fysisk trener i KIL

  Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.

 • Åpnet for normal trafikk igjen

  Riksvei 3/25 er åpnet igjen for normal trafikk ved Terningmoen i Elverum etter at et kjørefelt har vært stengt på grunn av asfaltarbeid. Det har i morgentimene vært lange køer både til og fra Elverum.

 • Lange køer inn mot Elverum

  Det har vært lange køer på riksvei 3/25 inn mot Elverum i dag. Køene skyldes veiarbeid og trafikkdirigering på Grindalsmoen. Asfaltarbeid i natt ble forsinket etter problemer med en maskin. Trafikken har i perioder stått stille helt fra Midtskogen.

  Kø inn mot Elverum
  Foto: Vibecke Vold Haagensen / NrK