Hopp til innhold

- Dette vil utløse raseri i Kina

Årets nobelprisvinner Liu Xiaobo vil skape sterke reaksjoner i Kina, tror Amnesty.

Kinesiske politimenn foran plakat med Liu Xiaobo

kinesiske myndigheter sitter i krisemøte etter at Liu Xiaobo ble tildelt årets fredspris tror Jan Egeland.

Foto: TYRONE SIU / REUTERS

– Dette kommer til å utløse raseri i Kina, sier Generalsekretær i Amnesty, Jan Peder Egenæs til NRK.

Påvirker utviklingen

Årets vinner av Nobels fredspris Liu Xiaobo har i over 20 år arbeidet for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina og har vært en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti. For det har han blitt arrestert flere ganger.

Da komitéleder Torbjørn Jagland svarte på spørsmål etter kunngjøring i dag klokken 11, ble det rettet flere spørsmål angående Norges forhold til Kina.

– Komiteen er helt uavhengig av enhver regjering og parlament. Vi forholder oss kun til Alfred Nobels testamente, svarte Jagland.

Tror du denne prisen vil bedre forholdene i Kina og for Liu Xiaobo, spurte en japansk journalist.

Det er ingen tvil om at prisen har påvirket utvikling opp gjennom årene. Nobelkomiteen har talt med en stemme der andre ikke har turt. Liu Xiaobo sitter fengslet, så det er vanskelig for oss å nå ham, men vi vil informere kinesiske myndigheter om vår tildeling og be dem videreformidle beskjeden til Liu, svarte Jagland, før han fortsatte.

– Når en mann blir dømt til 11 års fengsel for å ha ytret sin mening, ville det være helt umulig for oss ikke å dele ut denne prisen til ham.

Nobel-komiteen har ikke kommet i kontakt med Liu etter at han ble tildelt prisen.

– Vi har ingen mulighet til å ringe ham eller han kone, men har kontakt kinesiske myndigheter om å overlevere beskjeden. I dag har vi av praktiske grunner ikke kommet i kontakt med den kinesiske ambassadøren, sier Jagland til NRK.

Sitter i krisemøte

Flere har vært kritiske til årets tildeling. Blant annet mener Kina-ekspert Henning Kristoffersen at en fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo først og fremst vil gi oss i Vesten bedre nattesøvn.

– Vi i Vesten vil gjerne markere hva vi mener om menneskerettighetssituasjonen i Kina, og tydeligere enn å gi fredsprisen til Liu Xiaobo kan vi knapt være. Så en fredspris til ham ville sikkert gjøre at vi sover litt bedre om natta. Men for dem som jobber i praksis med å bedre de demokratiske forholdene i Kina, tror jeg den vil skape problemer, sier Kristoffersen, men det er ikke tvil om at kinesike myndigheter tar dette på alvor.

– Det er klart at Kinesiske myndigheter nå sitter i krisemøter og planlegger hva de skal si til det kinesiske folk, sier NUPI-direktør Jan Egeland til NRK.

For to år siden tok Liu initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina. Manifestet var inspirert av Václav Havel og andre østeuropeiske aktivister som skrev manifestet «Charta 77» for 33 år siden.

Det falt ikke i god jord hos de kinesiske myndighetene, og Liu ble arrestert kort tid etter, i desember 2008.

Ett år senere, 1. juledag i fjor, ble han dømt til 11 års fengsel for å ha «forsøkt å styrte statsmakten».

Dommen ble fordømt av både EU og FN og en rekke enkeltland, deriblant Norge.

Video Nobelpris-kandidat: Liu Xiaobo

Video: Dette er Liu Xiaobo.