Normal

Svensk aktor: påstand om 10 års fengsel for finnmarking for drap

Den 25 år gamle nordmannen knivstakk en 20 år gammel svensk mann til døde med 10 knivstikk. Nordmannen ble selv knivstukket og mener han handlet i selvforsvar.

Drap i Sverige

Det var på Morö Backe torg i Skellefteå 9. oktober i år at en svensk 20-åring ble knivdrept av en 25 år gammel nordmann fra Finnmark. Til høyre har svensk politi markert hvor den drepte fikk påført knivstikkene fra nordmannen. Totalt påførte nordmannen den drepte 10 knivstikk som traff både brystet, buken og nakken.

Foto: Svensk politi/SVT

Aktor Andreas Nyberg la ned påstand om 10 år fengsel for finnmarkingen som står tiltalt for drap i den svenske byen Skellefteå. Det skriver SVT om rettssaken som ble avsluttet fredag.

Nordmannen knivstakk den svenske mannen 10 ganger, men hevder det var i selvforsvar.

– Den tiltalte medgir at han har knivstukket mannen, men han gjorde dette for å beskytte seg selv, sa nordmannens advokat Jens Nyström i tingretten.

Mord i sverige

Det lå igjen tydelige spor på Morö Backe torg i Skellefteå, etter den dramatiske hendelsen i oktober som endte i at en svensk mann på 20 år ble knivdrept av en mann fra Finnmark.

Foto: Svensk politi/SVT

Knivstakk hverandre i et basketak

I tingretten kom det fram at det var den svenske mannen som først knivstakk nordmannen. Finnmarkingen og en norsk kamerat av han kom til Morö Backe torg i Skellefteå for å kjøpe narkotika av den drepte og tre andre venner av svensken. Det hele gikk imidlertid fryktelig galt og svenskene forsøkte så å rane nordmennene for penger.

Nordmennene forsøkte å flykte fra plassen i en bil, men den drepte, som var iført finlandshette og bar på en kniv, åpnet bildøra til den tiltalte og knivstakk han opp til ti ganger. Nordmannen kom seg ut av bilen og knivstakk så den svenske mannen ti ganger, der ett av stikkene var dødelig.

Den drepte ble kjørt til sykehus, men døde etter kort tid av skadene. Mannen mistet tre til fire liter blod på kort tid, kom det fram i rettssaken.

Drapsåstedet Morö Backe torg i Skellefteå

Aktor mener finnmarkingen bør dømmes til 10 år fengsel for knivstikkingen her i Skellefteå.

Foto: SVT

Mener finnmarkingen bør frifinnes

Aktor medgir at nordmannen hadde grunn til å handle i selvforsvar da han ble angrepet av den drepte i bilen, men den svenske mannen mistet så sin kniv og var uten denne da nordmannen gikk til motangrep.

– Nordmannen hadde rett til å forsvare seg, men ikke med ti knivstikk, sier Nyberg til SVT.

Finnmarkingens forsvarer var uenig i påtalen om 10 års fengsel.

– Min klient skal frifinnes fordi han handlet i nødverge, sier forsvarer Jens Nyström til SVT.

Totalt fire personer sto tiltalt i saken. Retten må også ta stilling til om de tre vennene til den drepte 25-åringen også var med på selve ransforsøket av nordmennene.