Reddet av rotorvind fra helikopter

En fiskebåt med seks personer om bord fikk søndag formiddag sin egen not i propellen og drev mot et skjær nord for Sørøya i Finnmark. Rotorvind fra redningshelikopteret ble redningen.

Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød utenfor Sørøya i Finnmark søndag 8. desember.

Hovedredningssentralen plukket opp maydaymeldingen som kom via Kystradio Nord klokken 10.42, og sendte både kystvaktskipet Farm, redningsskøyta Odin og et Sea King-helikopter fra Banak mot stedet.

– Fiskebåten hadde fått sitt eget fiskebruk i propellen, og sånn sett mistet muligheten til å manøvrere og få fremdrift, forteller vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Fiskebåten kastet anker, men det tok tid før ankeret tok tak.

– Båten drifta mot et skjær og var ganske nær på et tidspunkt. Det var liten nordlig kuling og ganske røft vær.

Sea King-redningshelikopter

Rotorene fra redningshelikopteret skapte tilstrekkelig vind til at fiskebåten unngikk havari.

Foto: Freddie Larsen

Ettersom det ville ta minst en time før redningsskøyta og kystvaktskipet var fremme, måtte Sea King-helikopteret, som raskt var fremme på stedet, ta i bruk kreative metoder for å hindre at fiskebåten gikk på skjæret, forklarer Sortland.

– Redningshelikopteret går over på siden og klarer å skyve båten i riktig retning ved hjelp av vinden fra rotoren, sier redningslederen, som legger til at han aldri har hørt om at dette har blitt gjort før.

Redningsskøyta Odin kom etter hvert til stedet og fikk slept fiskebåten i sikkerhet.

– Det var seks fiskere om bord og det er bra med alle sammen, forklarer Sortland.