Reagerer på dårlig brøyting i Hammerfest

Med mildværet kom elendige kjøreforhold i Hammerfest. Drosjesjåfører retter ramsalt kritikk mot kommunen for slett arbeid.

Glatte sidegater i Hammerfest

Buss og Taxi sjåfører reagerer på dårlig vedlikehold av veiene i Hammerfest.

Foto: Allan Klo

Ustabilt vintervær er noe vi er blitt godt vant med. Det samme kan en kanskje ikke si om kommunens evne til å holde tritt med værforandringene, mener drosjesjåfører i Hammerfest.

De hevder brøytemannskaper i kommunen bruker altfor lang tid med å skrape snø og is, samt strø på sand når mildværet slår inn. Resultatet er ekstremt glatte veier.

– De verste plassene er faktisk i Baksalområdet og på Fugleneset i sidegatene. Deler av sentrumsgatene er også veldig dårlige, sier Svein Kåsereff.

Svein Kåsereff

Taxisjåfør Svein Kåsereff.

Foto: Allan Klo

Går utover bilene

Kåsereff har kjørt drosje i Hammerfest i 34 år. Det er en fartstid som burde være et godt grunnlag for å vurdere brøytetjenestene fra år til år. Sjåføren velger å vende tommelen ned.

– Vi har skiftet deler på bilene våre som de ikke har skiftet andre plasser i Norge. Særlig på understellet som hjulopphenget og slikt. Med den ristingen vi har som følge av den dårlige brøytingen så blir det slik, sier han.

Kåsereff mener dårlig brøyting er noe som har gått igjen i flere år i byen.

I dag er det Statens vegvesen som har ansvaret for brøyting av riksvei 94 gjennom Hammerfest. Kåsereff forteller at hovedveiene har vært svært sporete etter at mildværet kom. Nylig kjørte han med passasjerer fra Hammerfest til Honningsvåg, og beskriver store forskjeller i brøytetjenestene som utføres på Kvaløya og på fastlandet.

Geir Nesse, Hammerfest kommune

Geir Nesse, Hammerfest kommune.

Foto: Allan Klo

Uhell med veiskrapa

Kåsereff understreker at han ikke klandrer Hammerfest kommune for riks- og europaveier, men synes det er merkelig at en kommune med store, økonomiske muskler gjør en dårligere jobb enn nabobyen Honningsvåg. NRK har vært i kontakt med bussjåfører, som bekrefter drosjesjåførens historie.

Leder for kultur og samfunn i Hammerfest, Geir Nesse, forklarer seg.

– For det første er det mildvær og da tiner snø og is. I tillegg så regner det, slik at man får en dobbel effekt. Vi har strødd over alt. Men vi konstaterer at sanden renner bort, slik at vi må strø på nytt. I tillegg har vi hatt et lite uhell med veiskrapa vår, den er nå satt i drift igjen, så nå blir alle veier der bussene har rutene sine skrapet. Det vil nå bli en adskillig bedre gate å kjøre i. Man vil se effekt allerede fra i dag av, sier han.

– Ut ifra de vi har snakket med virker det som kommunen er sen med å ta varsel om dårlig brøyting på alvor. Hvordan vil du kommentere det?

– Vi prøver å etterleve forholdene slik de er. Akkurat nå har vi alle mannskap ute og de jobber kontinuerlig med å forbedre veiene slik de er i dag, sier han.

NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med Statens vegvesen om denne saken.