Hopp til innhold

Merker Arctic Race-effekten allerede – alle hotellene i Kirkenes er fullbooket

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen skal sette ned et eget Arctic Race of Norway-utvalg i kommunen.

Arctic Race Bardufoss

Arctic Race of Norway har blitt en folkefest på stedene rittet har besøkt tidligere år – her i Bardufoss i 2017. I 2018 skal rittet gå utelukkende i Finnmark.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

I 2018 skal Arctic Race of Norway (ARN) besøke Øst-Finnmark for første gang. Den første etappen går fra Vadsø til Kirkenes, og presentasjon av årets ryttere vil også bli avholdt i Kirkenes dagen før rittstart.

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen ser fram til å få sykkelfesten på besøk, og de har få soveplasser tilgjengelig i kommunen i midten av august.

– Alle hotellene er fullbooket i flere i dager. Så vi snakker i grunn om over 300 gjester, forteller Rafaelsen, som legger til at vertskommunene skal i møte med rittledelsen på tirsdag for å få vite enda mer om hva som kreves av dem når sykkelfesten inntar Finnmark.

– Jeg skal også sette ned et utvalg til det her når jeg kommer hjem på onsdag, slik at vi kommer i gang med dette umiddelbart.

Erfaren arrangør

Det er mye som skal på plass for å arrangere et internasjonalt sykkelritt, men Rafaelsen er klar på at hans kommune har lang erfaring med å arrangere ting.

– Nå har vi gjort store arrangementer. Statsministermøter og presidenter har vært på besøk, så vi har erfaring. Politiet er veldig dyktig og vi har forsvaret, så ingen er bedre forberedt med det praktiske enn Sør-Varanger er, sier ordføreren ved russergrensa.

Roger Jakobsen og Rune Rafaelsen i Rajakoski

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen trekker fram både forsvaret og politiet som viktige samarbeidspartnere foran Arctic Race of Norway-besøket i august.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Kan hende syklistene bremser ned flere ganger

Lebesby er den minste kommunen som tar imot ARN i 2018, men er samtidig vertskap for den mest spektakulære etappen. For den andre etappen går over fylkesveg 98 over Ifjordfjellet, som fikk Vakre vegers pris i 2016. Akselsen har stor tro på at det blir en spektakulær etappe.

– De får en tøff rute, men i et magisk landskap. Det er en etappe de kommer til å huske både på godt og vondt, sier Akselsen om den 195 km lange etappen fra Tana til Kjøllefjord den 17. august, sier ordfører Stine Akselsen (Ap).

– Det kan hende at syklistene bremser ned flere ganger, svarte hun da hun fikk spørsmål om hvor syklistene bør stoppe opp på vei til målgangen i Kjøllefjord.

Stine Akselsen

Lebesby-ordfører Stine Akselsen tror på en spektakulær etappe mellom Tana og Kjøllefjord.

Foto: Stian Strøm / NRK

Folkefest

Rafaelsen har allerede blitt kontaktet av personer og organisasjoner som har et ønske om å gjøre noe ved både presentasjon og målgangen i Kirkenes. Akselsen er klar på at de har mye å tilby, og at de vil vise kommunen fram på en flott måte.

– Jeg har store forventninger, og vi har mye å tilby. Vi skal gjøre en god jobb nå. Det her kommer til å dryppe litt på både reiseliv og hele kommunen. Vi skal bidra til en folkefest, sier Lebesby-ordføreren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark