NRK Meny
Normal

Svensk domstol opprettholdt frifinnelse av finnmarking

Lagmannsretten i Umeå fant ingen grunn til og gjøre om frifinnelsen av finnmarkingen som i oktober knivdrepte en svensk 20-åring.

Drap i Sverige

Det var på Morö Backe torg i Skellefteå 9. oktober i fjor at en svensk 20-åring ble knivdrept av den da 25 år gammel nordmann fra Finnmark. Finnmarkingen ble frifunnet for knivdrapet. Til høyre har svensk politi markert der den drepte fikk påført knivstikkene fra nordmannen. Totalt påførte nordmannen den drepte ti knivstikk som traff både brystet, buken og nakken.

Foto: Svensk politi/SVT

26-åringen fra Finnmark handlet i selvforsvar, mener lagmannsretten i saken svenske medier har kalt "Morö Backe-saken". Det melder SVT Nyheter.

Dermed ble frifinnelsen mot nordmannen stående, etter at familien til den drepte anket tingrettsavgjørelsen.

Saken i Sverige har vært unik, da det er svært sjeldent de fornærmede velger å ta saken videre i rettssystemet på egen hånd. Svensk påtalemyndighet ville nemlig ikke anke avgjørelsen fra Skellefteå tingrett om å frifinne finnmarkingen. Dermed risikerte familien til den drepte å stå igjen med rettskostnadene hvis frifinnelsen ble opprettholdt, noe den ble.

Mord i sverige

Det lå igjen tydelige spor, etter den dramatiske hendelsen i oktober. En svensk mann på 20 år ble knivdrept av en mann fra Finnmark.

Foto: Svensk politi/SVT

Handlet i selvforsvar

Både svensk tingrett og lagmannsrett mener 26-åringen fra Norge handlet i selvforsvar, da han knivdrepte en svensk 20-åring på Morö Backe torg i den svenske byen Skellefteå i oktober i fjor.

«Ettersom 26-åringen ble angrepet med livsfarlig knivvold, hadde han rett til å forsvare seg, også med kniv», skriver lagmannsretten om frifinnelsen, ifølge SVT Nyheter.

De mener derfor at 26-åringens knivstikk som endte i drap, ikke var uforsvarlig.

Drept svenske knivstakk først

Knivstikkingen skjedde i et basketak mellom nordmannen og svensken i begynnelsen av oktober på Morö Backe torg i Skellefteå.

Sammen med en annen kamerat, forsøkte finnmarkingen å rømme fra stedet da de to ble ranet for 40.000 svenske kroner. I en narkotikahandel skulle nordmennene kjøpe cannabis av den drepte og tre andre svensker, men ble lurt. De to mennene fra Norge forsøkte så å rømme i en bil.

Den drepte var kledd i en finlandshette og bar på en kniv da han åpnet bildøra som nordmennene hadde satt seg i og knivstakk finnmarkingen opptil ti ganger. Nordmannen kom seg ut av bilen og knivstakk så den svenske mannen ti ganger, der ett av stikkene var dødelig.

Åstedsundersøkning på Morö Backe torg i Skellefteå

Etter drapet som skjedde 9. oktober i fjor ble det gjennomført åstedsundersøkelse på Morö Backe torg i Skellefteå. Drapet skjedde under det som var en narkotikahandel som gikk galt.

Foto: SVT