NRK Meny
Normal

Hevdet hun ble voldtatt – dømt for falsk forklaring

Den 22 år gamle kvinnen fra Alta er dømt til 30 dager betinget fengsel for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke fant sted.

Politisperring ved Parksenteret

Politiet sperret av et område utenfor Parksenteret og dekket det til med presenning da anmeldelsen kom. Politiet fant imidlertid ingen spor, etter det kvinne påsto var en overfallsvoldtekt.

Foto: Ole Sommarset / NRK

I september 2015 hevdet kvinnen at hun var voldtatt av en utenlandsk mann ved parkeringsanlegget til Parksenteret i Alta sentrum. Etter noen dager gikk politiet ut med et signalement på den mistenkte mannen for å få inn tips i saken.

En måned senere valgte politiet å henlegge saken og heller sikte kvinnen for falsk forklaring.

Tilfreds med dommen

Kvinnen erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen da saken nylig gikk i Alta tingrett. Til retten forklarte kvinnen at hun i dag tror at voldtekten ikke skjedde.

Selv om hennes advokat ville ha full frifinnelse, mener han dommen er riktig.

Kjetil Hugo Nilsen

Kvinnens advokat, Kjetil Hugo Nilsen, mener dommen er riktig.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Slik jeg vurderer det er den innenfor det som er en riktig reaksjon. Jeg vet hun er tilfreds med dommen og at hun nå kan legge dette bak seg å gå videre, sier advokat Kjetil Hugo Nilsen.

Tingretten kom fram til at en passende dom for 22-åringen er betinget fengsel i 30 dager, samt at hun må betale saksomkostningene på tusen kroner. Dette samsvarte med aktors prosedyre i saken.

Forklare ulike historier i avhør

I forbindelse med etterforskningen gjennomførte politiet 14 vitneavhør, åstedsundersøkelse og en rekonstruksjon av en hendelse den dømte hevdet skjedde under overfallet. Ingenting av dette førte til spor i saken.

Da kvinnen i tillegg forklarte seg ulikt i to forskjellige avhør, gikk hennes status fra å være fornærmet til å bli mistenkt. Senere tok politiet ut siktelse mot den nå 22 år gamle kvinnen.

Etter anmeldelsen blogget den dømte om hendelsen, og fikk oppmerksomhet i flere region- og lokalaviser.

Et av vitnene i saken forklarte for tingretten at 22-åringen ga inntrykk av at hun ønsket pressens oppmerksomheten. Kvinnen fortalte også vitnet at vedkommende måtte forberede seg på at politiet kanskje ikke ble å gjøre DNA-funn i sine undersøkelser.

Alta lensmannskontor

Politiet ved Alta lensmannskontor brukte store resurser for å oppklare overfallsvoldtekten. Det hele viste seg å være en falsk anmeldelse og kvinnen er nå dømt for falsk forklaring.

Foto: Stian Strøm / NRK