NRK Meny
Normal

Her er 37 personer i kommunen sykemeldt hver dag

Kautokeino (NRK): – Hvis ikke folk kommer tilbake på arbeid, så kan det bli kuttet stillinger i kommunen, sier ny rådmann.

Kautokeino

ØKONOMI: Kautokeino kommune i Finnmark har lenge slitt med økonomien. Hittil i år har de et merforbruk på 12,5 millioner kroner.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Hele 37 personer er hver dag sykemeldt i kommunen som har 261 ansatte. Dette tapper kommunen for penger, forklarer rådmannen i Kautokeino kommune, Kent Valio.

– Vi har et merforbruk på 12,5 millioner hittil i år. Trenden ser ut til å vokse, sier Valio.

– Hva betyr det?

– Det betyr at vi ikke har kontroll på økonomien slik det ser ut nå

Kent Valio

Nyansatt rådmann Kent Valio i Kautokeino kommune.

Foto: Roger Manndal / NRK

Betaler dobbel lønn

Det er Valio som har fått den vanskelige oppgaven med å rydde opp i kommunenes økonomi.

De store utgiftene i kommunen i dag, mener han i stor grad skyldes det høye sykefraværet. Hver dag er 37 personer borte fra jobben sin i kommunen, og dermed betaler Kautokeino kommune dobbel lønn.

Nå er oppfordringen fra rådmannen klar: «De som kan, bør komme tilbake på jobb, ellers så ryker det jobber».

– Hvis vi ikke klarer å redusere sykefraværet eller får solgt noen bygninger, så må vi ta det på lønn og stillinger. Det er opplagt at i en kommune så er det ikke så mange andre steder å ta dette på, sier han.

– Det betyr altså at folk kan rett og slett miste jobben hvis det ikke blir orden på økonomien?

– Det er det jeg sier. Men jeg gir samtidig folk en mulighet til å gjøre noe med dette selv. Vi har høyt sykefravær som går ut over tjenestene, kollegers helse og økonomien. Ved å komme på jobb, så kan det bidra til egen jobbsikkerhet, sier han.

Riset bak speilet

Ole Einar Hætta, hovedtillitsvalgt for utdanningsforbundet i Kautokeino kommune, mener at rådmannens utsagn om å kutte stillinger hvis ikke folk kommer på jobb blir som riset bak speilet, men han innser at situasjonen i kommunen er kritisk.

– Det er ikke noe hyggelig som ansatt å høre det. Men en av de største postene er lønnsbudsjettet. Blir det kutt i stillinger så må dette uansett skje gjennom lover og avtaleverket. Men jeg håper vi ikke kommer i den situasjonen, og at vi greier å få ned sykefraværet, sier han.

Hætta mener nøkkelen for å få folk tilbake i arbeid, er å gjøre de stolte av arbeidsplassen.

– Man skal være stolt av å jobbe i kommunen vår. Og at arbeidsmiljøet blir så godt at terskelen for å bli syk blir høyere, sier han.

Nasjonalt problem

Det er ikke bare i Kautokeino de sliter med høyt sykefravær. Hver dag er nær én av ti faste ansatte i kommunene borte fra jobben på grunn av sykdom, viser tall fra KS.

Landssnittet ligger på 9,8 prosent. Kautokeino ligger på omtrent 14 prosent. Til sammenligning har Karasjok om lag 13 prosent sykefravær. Alta har 10,43 prosent.

Sjekk din kommune her:

Laster innhold, vennligst vent..

(Tallene i denne oversikten gjelder for perioden fra og med 4. kvartal 2013 til og med 3. kvartal 2014).