Haisommer i nord: – Noe gigantisk kom svømmende

Svenn Are Johansen og samboeren var ute på fisketur da en spiss, svart haifinne kom opp til havoverflaten og sirklet rundt båten.

Brugde hai i Finnmark

En dansende hai rundt båten er ikke hverdagskost. Men det opplevde Svenn Are Johansen og samboeren Emelie Våtvik i Øksfjord i Finnmark.

Foto: Emelie Våtvik

– Jeg tenkte: hva i svarte er dette for noe? Da vi nærmet oss så jeg bare noe gigantisk som kom svømmende på tvers av båten, forteller Svenn Are Johansen.

Den ellers så stille fisketuren på Breivikfjorden i Finnmark endte med det han enklest beskriver som en spekkhogger som holdt skikkelig show.

Men det var det ikke.

– Det var rett og slett et spektakulært haishow. Den var fem-seks meter lang, og svømte i åtte-ti knop. Vi var ikke så gira på å komme så nært, for den greia der var veldig stor, beskriver Johansen.

Svenn Are Johansen og Emelie Våtvik

Svenn Are Johansen og Emelie Våtvik bor til vanlig i Longyearbyen, men er på sommerferie i Sørvær. Der fikk de en spektakulær opplevelse.

Foto: privat

Jakten på svar

– Den var skikkelig sprelsk, den hoppet og danset rundt båten. Vi hadde den 20 meter fra på det nærmeste. Dette er sjeldent kost i Finnmark, sier Johansen.

Da han og samboeren Emelie Våtvik kom inn til land igjen, begynte tankene å surre. Hva var det de nettopp hadde sett? Den var slående lik en hvithai, men det kunne ikke være..?

Samtidig som Johansen publiserte videoen på Facebook, startet jakten på en ekspert som kunne gi svar. Han tok kontakt med professor i arktisk og marin biologi, Audun Rikardsen ved UiT Norges arktiske universitet.

– Også han så likheten med hvithaien. Han sa at jeg ikke måtte ta med meg badebuksa neste gang jeg skulle på havet, men det var heldigvis bare tull, ler Johansen.

Det er ikke bare hvaler som tar turen til Finnmark.

Se hvordan haien leker seg i havet.

– Veldig spesielt

I Tromsø måtte Audun Rikardsen konferere med en kollega, og selv da var han veldig usikker.

Audun Rikardsen

Valget sto mellom makrellhai, håbrann og brugde, forteller biolog Audun Rikardsen ved UiT Norges arktiske universitet. Men fordi haien anslås å være 5–6 meter lang, er den mye større enn de to førstnevnte.

Foto: Tor H. Evensen

– Det er mest sannsynlig en brugde, den nest største fisken i hele verden. Den er bare bitte litt mindre enn en hvalhai, forteller biologen.

Haien er ikke ukjent i norske farvann. Den pleier å cruise rundt under havoverflaten, og er lett å kjenne igjen med sin svarte høye finne.

– Men jeg har aldri hørt om eller sett at den har hoppet før. Jeg har søkt rundt på nettet, men har verken funnet bilder eller video som bekrefter at den gjør det. Så det er en veldig spesiell opplevelse det der, konkluderer Rikardsen.

Det er altså ingen fare for badegjestene i nord. Man kan fortsatt bade i havet, for haien spiser bare plankton.

– Det var utrolig artig og tøft å se videoen, jeg har aldri sett denne haien hoppe før. Jeg har sett noen brugder, men dette var spesielt, sier Rikardsen.