Fornærmede fikk betydelig hjerneskade etter grov vold med hjulkryss

Nå skal Alta tingrett avklare hva som egentlig skjedde under voldsepisoden i Skaialuft i Alta, der en person var nær ved å bli drept.

Funn av skadet mann

Fornærmede ble i fjor sommer funnet alvorlig skadd inne i bedriftslokalet der han selv var ansatt.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Natt til tirsdag 28. juni 2016 fikk politiet et anonymt tips om en alvorlig hendelse inne i et bedriftslokale på Skaialuft utenfor Alta.

Da de ankom stedet, fant de en alvorlig skadd mann i 30-årene. Fornærmede ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og i flere måneder svevde han mellom liv og død.

Ifølge politiet ville mannen med stor sannsynlighet ha omkommet om han ikke fikk medisinsk hjelp.

Etterforskning har kommet fram til at fornærmede hadde blitt slått flere ganger i hodet og kroppen med et hjulkryss eller lignende gjenstand. Han fikk blant annet flere brudd i hodet, og har fått påvist en betydelig hodeskade han må leve med resten av livet.

Dramatikk og blod

Under åstedsundersøkelsen ble det tidlig klart at åstedet bar tydelig preg av en dramatisk episode. Det var mye blod, og politiet har brukt tid på å kartlegge om det var en eller flere personer var involvert i hendelsen.

Mandag starter rettssaken i Alta tingrett, der en 26 år gammel mann står tiltalt for volden. Det er satt av tre dager i retten, og det er statsadvokaten i Troms og Finnmark som er aktor, og fører saken for fornærmede.

Ifølge førstestatsadvokat Lars Fause er strafferammen i denne saken 10 års fengsel.

– Voldshandlinga fikk jo alvorlige konsekvenser for fornærmede. Heldigvis ikke så galt at han mista livet. Det kunne fort ha skjedd. Men nå skal vi drøfte fakta i saken, og vi regner også med at det blir en anførsel fra forsvarer om nødverge, sier Fause.

Tiltaltes forsvarer, Alexander Rydberg Greaker, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld, og at han handlet i nødverge.

– Han har forklart til politiet at han ble angrepet med kniv. Han forsvarte seg selv og gjorde det som var nødvendig for å komme seg ut av situasjonen, sier Rydberg Greaker.

Laster kart, vennligst vent...

Her skjedde hendelsen.

Tidligere voldsdommer

26-åringen er tidligere dømt en rekke ganger, blant annet for psykisk og fysisk mishandling av sin tidligere samboer over flere år. Han har også slått en mann med aluminiumsstang på en fest.

Han er videre tiltalt for, og også tidligere dømt for, ruskjøring og oppbevaring og bruk av narkotika.

– Gjentatte straffbare forhold er en skjerpende omstendighet, og nødverge vil være en formildende omstendighet. Så det er mange elementer her en må ta stilling til, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Forsvarer Alexander Rydberg Greaker tror aktor kommer til å legge ned påstand om relativt streng straff i denne saken, også fordi tiltalte er tidligere dømt.

– Men nå skal man foreta en individuell behandling av denne saken, og det viktigste er at min klient anser at han handlet i selvforsvar, sier forsvareren.