– Har aldri sett så mange vinnerkandidater

Norges beste hundekjørere slutter opp om Finnmarksløpet etter at traseen er forlenget til 1200 kilometer. – Det har aldri vært så mange gode kjørere på startstreken. Det er ti vinnerkandidater, sier pressetalsmann Trond Anton Andersen.

Sigrid Ekran ut fra Levajok

DOBBELTVINNER: Sigrid Ekran har vunnet Finnmarksløpet to ganger og stiller igjen til vinteren.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Påmeldingsfristen er ennå ikke ute, men 40 hundekjørere har meldt seg til Finnmarksløpets lengste distanse.

Blant dem finner vi alle som har gjort det stort i tidligere utgaver av Finnmarksløpet, og som har en sjanse til å vinne den neste.

Finnmark foran Alaska

Noen av de beste hundekjørerne har tidligere valgt Iditarod framfor Finnmarksløpet, men i mars neste år står også Alaska-entusiastene på startstreken i Alta: Sigrid Ekran, med to seire i tidligere Finnmarksløp, og Ralph Johannessen og Thomas Wærner, som begge har vunnet en gang.

(Av kjendisene er det bare Lars Monsen som velger Alaska til vinteren. Med en 10. plass i 2012 som beste resultat i Finnmark kan han ikke regnes med blant vinnerkandidatene, mener Andersen.)

Finnmarksløpet 2017

Marit Beate Kasin hadde beste sammenlagtresultat i 2016 og 2017.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

De øvrige favorittene på Andersens liste er disse:

  • Petter Jahnsen, vinner i 2017.
  • Marit Beate Kasin, beste sammenlagt i 2016 og 2017.
  • Kristian Walseth, altaværing som lenge kjempet i teten i år og endte på 5. plass.
  • Arnt Ola Skjerve, med 2. og 3. plass fra tidligere løp.
  • Ola Brennodden Sunde, 28-åring med stor framgang og raskeste innspurt i årets løp.
  • Birgitte Næss, topp 5 tre år på rad.
  • Petter Karlsson fra Sverige, vinner i 2016.

Arnt Ola Skjerve

Arnt Ola Skjerve har tatt både sølv og bronse i tidligere Finnmarksløp.

Foto: Knut-Sverre Hron

Nye løype, mer spenning

I tillegg til at alle de beste er på plass, vil den nye løypa sørge for enda mer spenning i neste års løp, sier Andersen.

– Det blir et annet kjøremønster når løypa er forlenget til 1200 kilometer. Om noen er langt foran i starten, skal vi ta det helt med ro: Det vil være forskjellige kjørestiler. Og ingen av dem kan påberope seg å være ekspert på noe som aldri er kjørt før, sier Andersen.

Hundekjører Thomas Wærner synes likevel det er en fordel å ha erfaring fra Iditarod, som er 1600 km langt. Han er storfornøyd med at FL-traseen er forlenget og lagt vekk fra det mest værharde fjellpartiet oppunder Gaissene.

Thomas Wærner

Thomas Wærner mener en lengre løype gir både mer spennig og bedre dyrevelferd.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Bedre for hundene

– Konkurransemessig blir det mye mer spennende. Men hovedgrunnen for meg er at vi får mykere terreng i starten. Det blir ikke så mye tunge spor med fokksnø i starten, og det er bra for både dyrevelferden og kjørerne, sier Wærner.

– Nå er det sånn at du virkelig må disponere kreftene. Jeg håper Finnmarksløpet blir enda lengre! Det kan gjerne bli verdens lengste etter hvert.

– Hva tror du om dine egne vinnersjanser?

– Jeg har drømt om dette ganske lenge. Nå kan jeg la hundene hvile, eller la dem gasse på hvis det passer bedre. Jeg kjente jeg fikk skikkelig tenning av den nye traseen, sier Wærner.