Hopp til innhold

Får skyte bjørn i Tana

En bjørn har igjen tatt sau i Luftjokdalen i Tana. I juni ble en bjørn felt etter å ha drept tre dyr, og Statens naturoppsyn har undersøkt tjue nye kadaver som de bekrefter er tatt av bjørn.

Luftjokdalen

Det er i dag gitt muntlig fellingstillatelse på bjørnen som har herjet i Luftjokdalen i Tana.

Det bekrefter overingeniør i vilt og fiskeseksjonen, hos Fylkesmannen i Finnmark, Tore Johan Olsen.

– Det ble funnet et kadaver i går som er ferskt, og derfor har vi gitt fellingstillatelse på bjørnen. De er nå i gang med å samle et jaktlag og finne en jeger som kan være fellingsleder, sier Olsen.

Det er Fylkesmannen i Finnmark som gir fellingstillatelse på bjørn. For at det skal gis så må det være et ferskt kadaver som SNO kan dokumentere er tatt av bjørn.

– Fellingstillatelsen er gitt, men den skriftlige tillatelsen blir sendt ut i dag eller i morgen, sier Olsen.

Mistet over tjue dyr

– To bønder i Tana og Nesseby har mistet over 20 dyr til bjørnen. Det forteller Magne Asheim i Statens naturoppsyn, SNO. Dyrene ble funnet for to dager siden. Undersøkelser av kadavrene viser at de ble tatt av bjørn for rundt en uke siden.

Magne Asheim

Magne Asheim i SNO ber sauebønder i Tana og Nesseby følge ekstra med, og vil gjerne ha tips om noen finner nye kadaver eller bjørneskitt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er avisa Ságat som omtalte saken først.

– Bøndene må søke om fellingstillatelse selv. Det kan de gjøre om de finnes ferske kadaver. Det ble skutt en bjørn i samme område i Tana i juni. Den hadde tatt tre dyr.

Siden Luftjokdalen er et område som ikke skal ha bjørn, og det er store skader, så blir fellingstillatelse gitt raskt.

Ikke mere bjørn i år

Asheim sier at det ikke er flere bjørn i år, men det er en helt annen sommer enn det var i fjor.

– Det er mye kaldere i år, og da vandrer bjørnen mer på leting etter mat. I fjor var det tidlig varmt og masse bær, så da holdt den seg mer i ro.

I fjor ble det ikke skutt bjørn på grunn av sau. Det ble skutt en bjørn på våren som hadde tatt reinkalver, og det ble felt en under jakta.

– Bøndene må gjete sauene sine, de må sørge for å se til dyrene. Det er første prioritering nå. De kan vurdere å ta sauen ned for å beite på innmark om de har beite til det. Bjørnen vandrer over hele Nordkalotten, man vet aldri hvor den dukker opp, og særlig unge hanner vandrer mye.

Bøndene kan også få tilskudd til tidligere nedsanking av sauene og tilskudd til gjeting, akutte forebyggende tiltak.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark