NRK Meny
Normal

Steker vafler for å betale røntgentilbud

For å ha et røntgentilbud tilgjengelig under Altaturneringen, må foreldre og foresatte jobbe dugnad for å betale tjenesten.

Dugnadsarbeid under Altaturneringen

VAFFELSTEKING: Dugnadsarbeid betaler for å ha et røntgentilbud tilgjengelig under Altaturneringen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Over 4.000 barn og unge fra hele Nord-Norge er samlet denne helgen for å delta i Altaturneringen i fotball. Da synes arrangør, Alta IF, at det er nødvendig å ha et tilgjengelig røntgentilbud.

– Vi betaler en sum for å ha røntgentjenesten oppe denne helgen. Da har vi radiografer som er tilgjengelig om det skulle bli behov og skader som medfører røntgen, forklarer leder for turneringen, Petter Oseberg.

Leder for Altaturneringen 2015

BETALER GJERNE: Turneringsledelsen betaler gjerne for å være sikker på at røntgen er tilgjengelig

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Dersom turneringen ikke tok regningen selv, ville nærmeste tilbud være ved Hammerfest sykehus, som er 140 kilometer unna.

Tuftet på dugnadsarbeid

Altaturneringen er med årene blitt en av landsdelens største fotballturneringer og er i hovedsak tuftet på dugnadsarbeid. Hvert år bidrar flere hundre foreldre og foresatte med alt fra dommerjobber til vaffelsteking.

At arrangør, Alta If, må betale røntgentilbudet fra egen lomme kan bety at mindre av overskuddet går tilbake til barna.

– Turneringen har et ganske stort budsjett så røntgenkostnaden utgjør i så måte en liten del av det. Vi er egentlig ganske komfortabel med situasjonen slik den er. Vi ønsker samtidig at mest mulig av pengene som vi får inn skal gå tilbake til barne og unge, så vi sier naturligvis ikke nei dersom vi får dekt en slik kostnad, klargjør turneringsleder Oseberg.

Mener det ikke er behov

Hos Finnmarkssykehuset er de klar på at historien forteller at det ikke er behov for et røntgentilbud åpent i Alta. Derimot har de normal beredskap.

– Vi har tre ambulansebiler, to ambulansefly og vanlig beredskap ved Hammerfest sykehus, forteller informasjonsansvarlig for Finnmarkssykehuset Ivar Greiner.

Ivar Greiner

FORNØYD MED BEREDSKAPEN: Barna får den behandlingen de skal ha likevel. De blir fraktet til nærmeste lege for vurdering.

Tall fra tidligere år viser at det har vært fire til seks barn som har hatt behov for røntgen under turneringen. Det er i følge Greiner ikke nok til å ha et døgnåpent tilbud i Alta. At foreldre nå jobber dugnad for å dekke kostnaden mener han er nødvendig.

– Det er turneringsledelsen selv som ønsker å ha et ekstra tilbud, da må de betale for det. Vi kan ikke betale for et tilbud vi mener det ikke er behov for, avslutter kommunikasjonsansvarlig Ivar Greiner.

– Kø på legevakten

En som ikke er enig i Greiners resonnement er Tommy Berg, SV-politiker fra Alta. Fredag kveld er han på vei til Hammerfest med sønnen, som skadet seg da han var publikummer under nevnte fotballturnering.

Tommy Berg

KRITISK: Tommy Berg (SV)

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Da jeg kom på legevakten i Alta litt over klokken 17.00 i dag, var det allerede fem unge der som ventet på å slippe til. Dette handler ikke om sykehus i Alta eller ikke. Det handler om å gi et minimum av helsetilbud til Altas befolkning, sier Berg.

Han mener det ville vært langt rimeligere for Finnmarkssykehuset å hatt et døgnåpent radiograftilbud i Alta under fotballcupen, framfor å sende skadde spillere over fjellet til Hammerfest.

– Hvorfor er virkelighetsoppdatningen så forskjellig her, tror du?

– Det kan jeg ikke fatte og forstå. Kommuniksajonsdirektør Greiner bør jo komme til Alta under Altaturneringen, så kan han jobbe frivillig og steike vafler han også.

– Hva burde Finnmarkssykehuset gjort i denne saken?

– Finnmarkssykehuset burde gjort det som idretten gjør: Dem skulle vært inne og sagt at: Vi betaler for radiografen. Og lykke til med fotballturneringen!